BKSZC Mándy Iván Szakközépiskola
                                                        és Szakiskola
MENÜ

 

 

Ezen a felületen - a TÁMOP-3.1.4-12/1 pályázatunkhoz kapcsolódóan- a diákjaink, az internethasználat veszélyeivel kapcsolatos információkat szerezhetnek.

 

 

smile

 

 

Internetes „kibeszélés” – a mém

2016. március

A digitális fájlok kiküldése manapság gyakran hamis hírek, kínos videók vagy képek terjesztéséből áll, ami jelenthet művészi kifejezést, mosolyra fakasztó kedveskedést is, de sokszor kifejezetten durva lejárató kampányba torkollik.

A „mém”-elés abban különbözik a cyberbullyingtól (az internetes zaklatástól), hogy a mém áldozata, kárvallottja általában idegen személy, akit az internetet használók valamilyen tulajdonsága vagy megnyilvánulása alapján „kipécéznek” maguknak.

Áldozattá többnyire ismert emberek válnak, például XVI. Benedek pápa a lemondása után igazi „mém sztár” lett. Sokszor kifejezetten ízléstelen módon tálalva, de előfordul, hogy hétköznapi emberek – sőt gyerekek – is a gúnyolódás hálójába akadnak.

Ez történt egy 11 éves kaliforniai kislánnyal is 2010-ben, aki a neten YouTube-videókat osztott meg magáról és zenei preferenciáiról. Megnyilatkozásai ellenszenvet váltottak ki egy internetes közösségből, akik elhatározták, hogy „megbüntetik”. Hamis híreket raktak fel a lány és egy ismert énekes állítólagos szexuális kapcsolatáról. A gyerek anyja ezt elhitte és hatalmas botrányt csapott!

Az elkeseredett kislány fenyegető hangú képüzenetet küldött a közösségnek, akik erre valahogy megszerezték a család telefonszámát, e-mail címeit és elindult a zaklató áradat, beleértve a halálos fenyegetéseket is. A lány sírva kérte újabb videó-üzenetében, hogy hagyják őket végre békén, ám a felvétel közben bejött a haragos apa és keresetlen szavakkal fejezte ki véleményét.

Bosszúból a neten nyilvánosan az apát is megvádolták, akit a lánya megrontásával hoztak hírbe. Bár a vád alól a bíróság felmentette, az apa hamarosan szívrohamban meghalt, míg a kislány pszichiátriai kezelésre szorult.

A megszólaltatott amerikai szakértők tanácsa ilyen esetekre világos: nem szabad felvenni a kesztyűt, a mocskolódásokra nem kell a neten reagálni, mert az a kötekedő, mocskolódó közösség tagjaiból csak hisztérikus bosszút vált ki.

Forrás: http://otthonaneten.hu

 

smile

 

Az email, ami árt az egészségnek

2016. február

Bár sokunknak rengeteg mindenben segít az infotársadalom fejlődése, mégis kutatások bizonyítják, hogy olyan alapvető üzenetváltási módok, mint az e-mail, komoly romboló hatással vannak egészségi állapotunkra.

Okos-telefonok, laptopok és hordozható eszközök. Mind-mind életünk megkönnyítésére hivatottak létrejönni, de mégis gyakran az ellenkező hatást érik el. Modern kommunikációs társadalmunkat olyan mértékig behálózza a net, hogy egy percre sem szabadulhatunk munkahelyi, iskolai teendőinktől, még a szabadság ideje alatt sem, folyamatosan bombáznak minket akciókkal, kedvezményekkel, sokan jó pénzért eladják adatainkat, hogy mások marketingtevékenységének áldozatául essünk.

A mai kor egyik legkényelmesebb üzenetváltási stratégiája az email küldés. A kényelmes szöveges adatközlések korában elhalmozzák postaládánkat a kért-kéretlen levelek, amelyek valamilyen módon hatnak ránk. Egy legfrissebb kutatásból például az derült ki, hogy kifejezetten rosszul! A stressz egyik alapvető okozójaként az e-maileket és a velejáró életmódbeli hatásokat tartják.

Az e-mial valóban egy nagyon egyszerű, gyors és könnyű módja a beszélgetéseknek, de onnantól kezdve, hogy nincs valódi jelenlét a csevegők között, már félreértésekre adhat okot. Nem látjuk a másik arcát, nem ismerjük a mondathoz fűzött gesztusát, hiányzik a mondandó mögül a hangsúly és még sorolható. Magyarán rengeteg olyan metakommunikációs tényező figyelmen kívül esik, ami az élőbeszéd során jelen van és támogatja a párbeszédet.

 

Ha te is azok közé tartozol, akik napjuk nagy részét az e-mail virtuális világában élik és érzed, hogy nagy rajtad a nyomás, akkor van néhány megoldási javaslat, ami segíthet abban, hogy tegyél egy lépést az egészséged érdekében.

A leveleknek az érkezése folyamatosan készenlétben tart minket, még az is lehet, hogy egy gyors gyomorgörccsel reagálunk rájuk, pedig nem lenne rá okunk. Csak azt hisszük, hogy például megint a főnök nézett a körmünkre. Próbáld meg kordában tartani a leveleidet, használj megkülönböztetéseket, blokkoló programokat, hogy csak olyan információk jussanak el hozzád, amelyek a nap folyamán feltétlenül szükségesek.

Bölcs dolog lenne, ha minden technikai kütyüt kiiktatnál a hálószobádból, ami arra való, hogy pihenéssel és regenerálódással töltsd az előtted álló néhány órát.

Ha ébredés után az az első dolgod, hogy csekkolod a postaládád, akkor ideje, hogy megváltoztasd ezt a rossz szokásod. Hagyj a szervezetednek egy kis pihenőidőt, átállást az új napra, és ne nyomaszd már az első perctől kedve a stresszel, mert csak ártasz az egészségednek vele. Ha egy módod van rá, kerüld az e-mail olvasását a reggeli – egyből az ébredést követő pillanatokban -, ahogyan felejtsd is el közvetlenül lefekvés előtt.

 

Szenvedsz az email-stressztől? Dolgozz az önbecsüléseden! Talán elcsépeltnek hangzik, de gyakran a kezdők és önbizalomhiányban szenvedők betegsége, hogy már eleve összerándul a gyomruk egy új e-mail érkezése hallatán. Ennek oka valószínűleg a magabiztosság hiánya és az, hogy úgy érzik, csak hibázhatnak. Ezért a kihívást nem az e-mailek kordában tartása jelenti, hanem a saját lelki békéjük megtalálása. Ehhez arra van szükség, hogy először odabent legyen rendben minden!

Forrás: http://rcnews.hu/

 

smile

 

 

Internet betegség?

2016. január

Sokan boncolgatják, hogy valóban létezik-e az internet okozta betegség, vagy csak kitaláció az egész? Sajnos úgy tűnik, hogy valódi népbetegségről van szó! Sőt hamarosan az Egyesült Államokban hivatalosan is elmezavarrá nyilvánítják, mivel az internethasználat függőséget okozhat!

A pszichiáterek három alcsoportra osztják az internetfüggőséget. Az első a játékokba való belefeledkezés, a második a szexuális tartalmú oldalak és a harmadik mi is lehetne, mint az e-mail és az azonnali üzenetküldés. A szakemberek elsősorban az ilyen tevékenységekkel eltöltött órákat veszik figyelembe a függőség megállapításánál.

Nemcsak Amerikában küzdenek a függőséggel, Magyarországon is az internetezőknek 6-6,5%-a függő, azonban betegségtudatuk nincs! Azaz nem veszik észre, hogy az internetezési szokásaik már az egészségi állapotuk rovására megy.

Pedig komoly betegségről van szó, ami miatt családok mehetnek tönkre, de depressziót és szorongást is okozhat! Az internetfüggő egy idő után teljesen elszigetelődik a való világtól, csak a számítógép előtt tud élni igazán. Ezáltal viszont elhanyagolja külső kapcsolatait, barátait, családját, munkáját.

Az internet hódít a kamaszok körében is; a blogolás az internetes naplóírás, az msn, a chat és a játékok menők a fiatalság körében. De vajon használ ez a fiataloknak, akik több órát töltenek a számítógép előtt, gyakran leellenőrizhetetlen oldalakon?

 Az internetfüggőség jelei:

 • az internetfüggő mindig több időt tölt a gép előtt, mint azt elhatározta,
 • ha napokig nem jut fel a hálóra ingerülté, levertté, depresszióssá válik,
 • gyakran a monitort (kijelzőt) nézve étkezik,
 • elveszíti az időérzékét, az órák csak perceknek tűnnek számára,
 • környezetét, emberi kapcsolatait, elhanyagolja,
 • hazudik családjának a géphasználatot illetően.

 

Egy biztos az internetfüggőség kellemetlen betegség, de mégsem olyan súlyosságú, mint a drog vagy az alkohol, tehát van kivezető út! Az első lépés hogy észrevegyük az internet gyakran csak időpazarlás. Ha ez sikerül már félúton vagyunk a labirintusból, de azért nem megy ilyen egyszerűen. Nem árt szakember (pl.: pszichológus, szaktanár), vagy egy idősebb rokon, ismerős segítségét is kérni!

Forrás: www.bulvaros.hu

 

smile

 

Mit és mikor tilos letölteni az Internetről?

2015. december

 • Az egyes szellemi alkotások hagyományosan a szerzői jog védelme alá esnek, azaz megosztásuk és felhasználásuk a szerző engedélyéhez kötött.
 • A szerzői jog hatálya alá eső művek letöltése önmagában nem bűncselekmény, amennyiben a letöltés a számítógép memóriájába vagy egyéb adathordozóra (pl.: CD-R) magáncélú felhasználásra készül. Azonban mások részére történő letöltéssel már jogszabálysértést követhetünk el!
 • Tudnunk kell azonban, hogy a számítógépes programok esetén a szerzői jogok megsértése elleni bűncselekményt akkor is megvalósítjuk - ellentétben például a zenékkel -, ha csak egy példányban saját magunk részére készítünk másolatot!
 • Viszont szabadon letölhetőek, másolhatóak, terjeszthetőek és licencdíj fizetési kötelezettség nélkül felhasználhatóak a "freeware" és "public domain" szoftverek. 
 • A weben böngészve egyre gyakrabban bukkanhatunk a Creative Commons (CC) logóval ellátott filmekre, zenékre, írásra, fotókra. A CC licenccel ellátott műveknél a szerző lehetőséget ad művének szabad másolására, felhasználására, terjesztésére mindaddig, amíg szerzőségét feltüntetik - és amíg megfelelnek a szerző által szabott feltételeknek.    

Forrás: http://www.biztonsagosinternet.hu

 

smile

 

 
A tökéletes Instagram-lány
2015. november

 

„Ez a legutolsó bejegyzésem a YouTube-on. Még nem meséltem el nektek, hogy miért hagytam abba.” – így kezdődik a 18 éves Essena O’Neill videója. Nagyon 21. századi sztori.

Az ausztrál lány gimnazistaként valóságos online birodalmat épített fel: Instagram-oldalát több mint félmillióan követték, YouTube-csatornájára több mint 250 ezren iratkoztak fel. Ő pedig csak pakolta fel a képeket és a videókat, amelyeken tökéletes alakját hangsúlyozó ruhákban szerepel.

Modellkarrier-ajánlatok ide, szponzorok oda, Essena egyáltalán nem volt boldog. Sokkal inkább magányos és szomorú. Rájött, hogy függő volt: csak az érdekelte, mennyi lájkot kap egy fotója, hány új feliratkozóval, rajongóval, követővel gyarapodnak a csatornái és az oldalai.

A másik probléma, hogy a képek hazudtak. A fotókon ugyanis nem a tökéletes testű lány szerepelt.

Ahhoz, hogy hibátlanul nézzen ki, egészségtelenül (rendkívül kalóriaszegényen) kellett étkeznie; a fotókon nem természetes és valódi szépsége tükröződött: behúzott hassal, kitolt mellekkel pózolt; és rengeteg kép közül pakolta ki az egyetlen igazán jól sikerültet – persze csak azután, hogy órákig javítgatták mindenféle szoftverekkel.

A ruhák egy részét sosem viselte volna az utcán – csak éppen fizettek neki azért, hogy felvegye őket. Egy postért például 400 dollárt kapott.

Az egész egy nagy hazugság volt. És csak ezek a hazug képek adták meg neki a boldogságot – illetve annak illúzióját. Arról nem is beszélve, hogy ezek a megcsinált fotók alaposan félrevezették azokat a lányokat, akik azt gondolják, ilyen a tökéletes élet.

Essena azóta kitörölt kétezer fotót az Instagramról (a maradéknál pedig feltüntette, hogy mi mindenben hazudnak a képek), beszüntette Tumblr-oldalát, és bejelentette, hogy befejezi YouTube-csatornájának működtetését. A meglepően őszinte vallomást egy utolsó videóban tette közzé.

Forrás: http://24.hu/elet-stilus

 

smile
 
 
 Bizalmas adatok
2015. október

 

Mindenki tárol a számítógépén olyan információt, ami illetéktelen kezekbe kerülve bajt okozhat. Ez a számítógép használatával szükségszerűen együtt jár, ezért fontos felkészülni az ilyen adataink védelmére.

A számítógépet (bizonyos alkalmazásokat, kiválasztott információkat) jelszavakkal kell védeni!

Gyakran fordul elő, hogy valaki akár tíz különböző programhoz vagy valamilyen rendszerbe történő belépéshez ugyanazt a jelszót használja. Ennek a hackerek (a számítógépet feltörő egyének) örülnek a legjobban. Nekik ugyanis megvannak az eszközeik arra, hogy az összes lehetséges jelkombinációt kipróbálják, vagy egész szótárnyi szó/szám-kombinációt leteszteljenek.

Hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket, a jelszavainkat bizonyos előírásoknak megfelelően kell megválasztanunk. 

A jó jelszó

Legyen hosszabb hét karakternél. Tilos jelszónak számítanak a családtagok, háziállatok, a legjobb barát, kedvenc sztárok stb. nevei. És ha lehet, a jelszó ne forduljon elő a szótárakban. Sőt, tartalmazzon különleges jeleket (?!%...) vagy számokat! A túl közismert jelszavakat mellőzni kell, mint például az 123, abcd, stb. Ugyancsak nem ajánlatos egy egyszerű szó végéhez egy-két számot illeszteni, vagy a szó elejéhez vagy végéhez egy-két különleges jelet ($!?#) fűzni.

De hogyan lehet az ilyen jelszavakat megjegyezni? Van erre is néhány tippünk. Egy kedvelt módszer így működik: kigondolsz egy mondatot, és szavainak csak az első kezdőbetűit használod fel (vagy csak minden másodikat, harmadikat...) Példa: "Reggel felkelek és fogat mosok". Az első betűk: rféfM és a kis és nagybetűket felcseréled.

 

Rendszeresen változtassuk jelszavainkat!

Minden jelszót rendszeres időközönként meg kellene változtatni. Sok program automatikusan emlékszik arra, hogy például egy jelszót már egy fél éve használnak. Egy ilyen felszólítás megjelenésekor ne kattints tovább, hanem inkább kövesd az utasítást.

 

Őrizzük biztonságos helyen a jelszavakat!

Kevés kivételtől eltekintve teljesen jogos az az igény, hogy jelszavainkat feljegyezzük és egy biztonságos, zárt helyen őrizzük. De semmi esetre se a képernyőn vagy a legfelső íróasztalfiókban legyen!

 

Ne használjunk egységes jelszavakat!

Problematikussá válhat az a szokás, hogy azonos jelszót használunk különféle célokra. Ha csak egyetlen alkalmazás jelszava is illetéktelen kezekbe kerül, úgy a támadó szabad utat nyer a többi alkalmazáshoz is, pl. az elektronikus postafiókunkhoz vagy a számítógépben lévő összes információhoz.

 

Változtassuk meg az alapértelmezésben beállított jelszavakat!

Sok szoftvertermék esetén a gyári kiszerelésben az azonosítók mellett, általánosan ismert jelszavak vannak. Ezt tudják a hackerek is. Egy-egy támadás során először azt szokták kipróbálni, vajon lecserélték-e ezeket a jelszavakat új jelszavakra. Ezért tanácsos a kézikönyvekben utánanézni, vannak-e ilyen azonosítók a programban, és ha igen, azokat mindenképpen érdemes egyéni jelszavakra cserélni.

 

Védjük a képernyőt és a billentyűzetet jelszóval!

A legismertebb operációs rendszereknél lehetőség van arra, hogy a billentyűzetet és a képernyőt blokkoltassuk egy bizonyos idő eltelte után. A kioldás csak a helyes jelszó begépelése útján lehetséges. Ezzel megakadályozható, hogy illetéktelen személy a jogos felhasználó ideiglenes távolléte esetén a számítógéphez hozzáférhessen.

 Forrás: http://www.biztonsagosinternet.hu

 

smile

 

Internetes zaklatás, fenyegetés
2015. szeptember

 

Zaklatta, fenyegette a 12 éves kislányt a jelenleg már előzetes letartóztatásban lévő elkövető. Vele szemben az Ügyészség már vádat emelt.

Lépésről lépésre került egyre kilátástalanabb helyzetbe az a gyermekkorú sértett, akit az egyik jól ismert közösségi oldalon egy nálánál jóval idősebb férfi zaklatott szexuálisan.

A vádlott 2014 szeptemberében egy sokak által használt internetes közösségi portálon ismerőseként jelölte meg a 12 éves kislányt, aki ezt meggondolatlanul elfogadta, annak ellenére, hogy nem is ismerte a férfit! Ezt követően a magát 19 évesnek kiadó, de valójában 52 éves vádlott a lány által óvatlanul megadott telefonszámon napi rendszerességgel zaklatta őt.

Alig néhány nappal a megismerkedésük után a férfi már azt kérte tőle, hogy küldjön magáról egy félmeztelen fotót. Mivel ilyet nem kapott, az iskolás lányt azzal fenyegette meg, hogy kizáratja a közösségi oldalról, mire a sértett végül küldött neki egy őt magát melltartóban mutató fotót.

Ezt - a kettejük viszonyát hamis színben feltüntető szöveg kíséretében - a vádlott közszemlére tette a közösségi oldalon. Eltávolítását pedig ahhoz kötötte, hogy a kislány küldjön magáról egy aktfotót. Amikor a sértettet immár mezítelen felsőtesttel ábrázoló fotót meg is kapta - a lány könyörgése ellenére - a korábban kiposztolt képet nem vette le, hanem még tovább ment, és a sértett nemi szervéről készült újabb fényképre tartott igényt.

Amikor ezt is megkapta, azt a számítógépén elmentette, majd - további súlyos fenyegetések kíséretében - már azt kezdte követelni, hogy a gyereklány létesítsen vele nemi kapcsolatot.

A tini-lány végül színleg beleegyezett ebbe, de a történtekről beszámolt a szüleinek. Ők értesítették a rendőrséget, akik így a megbeszélt személyes találkozón a vádlottat elfogták és őrizetbe vették.

Az ezt követően megindult nyomozásban a férfi lakásán tartott házkutatás során, nagy számban kerültek elő a számítógépén tárolt, a világhálóról letöltött, kiskorú lányokat szexuális aktus közben ábrázoló pedofil tartalmú fotók.

A Hatvani Járási Ügyészség a férfit most kényszerítés bűntettével, személyes adattal visszaélés vétségével, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés bűntettének kísérletével és gyermekpornográfia bűntettével vádolja. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottal szemben börtönbüntetést szabjon ki.

Forrás: http://www.heol.hu/heves/kek-hirek-bulvar

 

smile

 

 

Így csábítják a fiatal lányok tömegeit
2015. június

A kamaszok az interneten keresztül sok valós csábításnak és veszélynek vannak kitéve: ismeretlenek offline találkozóra hívják őket, megkérik őket, hogy válaszoljanak szexszel kapcsolatos kérdéseikre, vagy, hogy küldjenek magukról szexuális tartalmú fényképet.

A szexuális tartalmú képet a címzett a küldő tudta nélkül egy gombnyomással továbbíthatja ismerőseinek, vagy azt zsarolásra is felhasználhatja a későbiekben.

A tinédzserek fokozott érdeklődése a szexualitás iránt természetes és teljesen elfogadott. Sajnos azonban – az internetnek, s a pornográfiának köszönhetően – olyan kép alakul ki a fiatalokban a nemi együttlétről, mely teljesen eltérhet a valóságtól.

Csillagászati összegek mozognak az internetes pornó globális piacán. Megszámlálhatatlan oldal kínál naponta frissülő szolgáltatásokat az egyszerű videómegosztástól, a felhasználók kedve szerint cselekvő, web-kamerás lányokig. Az egyik legnépszerűbb kategória a fiatal, amatőr lányoké. Szinte felfoghatatlan, hogy honnan jön az a hatalmas mennyiségű tartalom, és honnan érkeznek hozzá a szereplők tömegei.

A problémás gyermekkor, vagy zaklatás hatására pornózni kezdő lányokról szóló sztereotípiák már rég nem érvényesek. Teljesen átlagos családban felnőtt, hátköznapi „szomszédlányok” ezrei áramlak nap, mint nap a digitális sexiparba, hogy „szerencsét próbáljanak” a könnyű pénzszerzés reményében. Aztán néhány hónap alatt némi pénzért használják, majd utcára teszik őket!

A sorsukról " Hot Girls Wanted" ("Dögös Lányokat Keresünk") címmel fogadott dokumentumfilm, napokban jelent meg a neten.

A film öt fiatal lány életét követi nyomon, akik elindulnak, hogy Miami-ban váltsák valóra pénzről, sikerről, és csillogásról szóló álmaikat. Mindannyian együtt élnek egy 23 éves fiúval, a tehetségkutató ügynökükkel. Az ő hívására hagyták hátra családjaikat, mert ingyen repülőjegyet, és könnyű életet ígért. 

A 19 éves Tressa története tipikusnak mondható: egy texasi kisvárosban élt, szerető családban. A középiskolában népszerű lány volt, hiszen amellett, hogy jól tanult, a szurkolólányok csapatába is befért. Ő azonban többre vágyott, úgy érezte megfojtja a lagymatag kisvárosi élet. Kétségbeesve kereste a kiutat, amit egy internetes hirdetésben vélt felfedezni. Egy ügynökség keresett dögös fiatal lányokat kamerák előtti munkára. Bár a szöveg virágnyelven fogalmazott, aki akarta, pontosan érthette, hogy miféle munkáról van szó. Tressának azonban csak akkor esett le, hogy mire vállalkozott, amikor az ingyenjegyével beszállt a Miami-be tartó gépre. „A lányok némelyike pontosan tudja, hogy mire jelentkezett, mások nem. A végén azonban mindegyikük egy szobában köt ki, ahol csak egy fickó van, és egy kamera”..

„Lányok ezrei töltik be a tizennyolcat minden nap” – magyarázza a dokumentumfilmben a fiatal ügynök, hogy mennyire könnyű új szereplőket találni. Ez az oka annak, hogy a lányoknak kevés tapasztalatuk van azzal kapcsolatban, hogy mit, és mennyiért vállalnak. Ha valami nem tetszik nekik, mehetnek: rengetegen állnak sorban a helyükre várva. Ők pedig maradnak, ameddig csak lehet, mert rettegnek attól, hogy a szüleik megtudják mivel foglalkoznak, így segítséget sem kérhetnek tőlük.

A dokumentumfilm egyik jelenetében Tressa egyik szobatársa, Rachel kelletlenül készülődik egy jelenetre. Egy nála sokkal idősebb férfivel kell szeretkeznie a kamerák előtt, miközben a rendező utasítása szerint úgy kell tennie, mint aki nagyon élvezi az együttlétet.

Emellé jönnek a gyalázatos munkakörülmények és annak a megélése minden áldott nap, hogy egy fiatal lány, csak egy egyszerűen eldobható eszköz. A valóság a legtöbb esetben azokat a lányokat is összetöri, akik „felnőtt filmes” karrierről álmodoztak, azokat pedig pláne, akik valami egészen másról. 

Azok a képek, amiket egy felnőtt filmben látunk, nem feltétlenül alapulnak a valóságon. A plasztikai sebészet és a digitális retusálás mágikus összefonásával és a különböző pózokkal, a pornográfia egy hamis világot prezentál, mely nem sok szempontból mutat hasonlóságot a valósággal.

Forrás: www.hir24.hu

 

smile

 

Ami előny, az hátrány is lehet!
2015. május

Aki nincs fent valamelyik közösségi oldalon, az tulajdonképpen nem is létezik – fogalmazta meg frappánsan egy kamasz. Igaza van? Erről, valamint a közösségi portálok hatásairól kérdeztük Tari Annamáriát, a Z generáció könyv szerzőjét, ismert pszichoterapeutát.

„Ma már egy kamasznak elképzelhetetlen az élet internet és közösségi oldalak nélkül, ráadásul az okostelefonok világa elhozta a mobil internetezés lehetőségét, vagyis bárhol és bármikor csatlakozhatnak a hálóra, és beszélgethetnek barátaikkal, megoszthatnak, illetve lájkolhatnak fényképeket és kiírásokat. Ma már magától értetődő az internetes közösségek tagjának lenni. Mint ahogy az is, hogy a fiatal generáció akár néhány percenként közöl magáról valamit online.”

Közösségi oldalak előnyei

Lehetőséget biztosítanak a szabadidő egy részének hasznos eltöltése. Saját profilt hozhatunk létre, képeket, információkat, videókat oszthatunk meg, ismerősöket gyűjthetünk, beszélgethetünk, elraktározhatjuk a fényképeinket, közösségekhez csatlakozhatunk, híreket olvashatunk, programokat szervezhetünk a közösségi oldal segítségével. Olyan kapcsolatokra tehetünk szert, amelyek hasznosak lehetnek a számunkra. Ezen kapcsolatok egy részére a mindennapokban nem lenne lehetőségünk, mert például más városban vagy országban lakunk mint a partnereink.

Közösségi oldalak hátrányai

Kinyílt a világ a fiatalok számára, azonban ha „mindent” lehet, „bármi” elérhető, akkor könnyű is elveszni a rengetegben.

 • Személyiségtorzulás. Fontos jellemzője az online felületnek az “én megmutatása”. Ez azonban egy olyan idealizált kép, amelyben a saját tulajdonságok, értékek olykor felülíródnak, mert mindenki az előnyös oldalát szeretné megmutatni a neten. Aki sokat van fent a közösségi oldalon, és mindenre figyel, olyan érzése lehet, hogy mindenki szép, okos és nagyon boldog, valamint mindig elfoglalt, sok ismerőse van. Ezek azonban nem minden esetben tükrözik a valóságot, és előfordulhat, hogy személyiségtorzulás alakul ki a felhasználónál. A zárkózottabbak még inkább bezárnak, mert ők nem tudnak olyan képeket kitenni, mint a többiek, mert nem tudnak posztolni világraszóló dolgokat, nem tudják kitenni, hol vannak éppen, azaz kilógnak a sorból, lemaradnak. A "FOMO-jelenség" (fear of missing out) tulajdonképpen félelem a lemaradástól.


 • Függőség. Az online létezés olyan erőteljes lehet egyeseknél, hogy egy 24 órás offline - közösségi oldal mentes - állapot előhívhatja a megvonási tüneteket. Ezek hasonlóak az alkohol vagy drog esetében tapasztaltakhoz: idegesség, szorongás, esetleg ingerlékenység.
 • Megosztás. Problémát jelenthet a túl sok „megosztás”, amikor valaki percenként kitesz az internetre valamit. Előfordulhat, hogy a túl gyors megosztást nem előzi meg cenzúra, nem mérlegel a fiatal, és így kikerülhetnek túl személyes információk, amelyekkel bárki visszaélhet. Amikor a szülők számon kérik a kamasztól, miért tett ki olyan képet, miért írt ki olyan információt, ami nem oda illő, vállat von, vagy nem is igazán érti, hogy mi ezzel a gond.


 • Kettősség. Az itt átélt érzelmek nem mindig fedik le a valós kapcsolatok érzelmeit. Ez két különböző érzelmi státusz, az egyik az igazi, a másik csak látszólagos, ami nem segíti a személyiség fejlődését. Így kétféle érzelmi hatás nehezedhet a kamaszra, akinek ez az életszakasz amúgy is elég megterhelő.


 • Szlengek bárhol. Az interneten annyira hozzászokhat a kamasz ezeknek a szavaknak a használatához, a lerövidítésekhez, hogy előfordulhat, hogy a dolgozatában, és a hétköznapi életében is ezt fogja alkalmazni. Torzulás jöhet létre az anyanyelvi készségekben.


 • Mozgásszegény életmód. Bizony, a túl sok internetezés, a közösségi oldalakon való jelenlét kényelmessé teheti a fiatalokat, kevesebbet mozognak, elhízás vagy éppen fogyás jelentkezhet náluk.


 • Magány. A szakemberek azt tapasztalják, hogy a magányosok túl sok időt töltenek a közösségi oldalakon, mert nincsenek barátai, nincsenek programok, így az egyetlen lehetőségük, hogy a világhálón ismerkedjenek szintén magányos emberekkel. Ezzel még nincs is semmi probléma, a fontos kérdés, hogy mi lesz a folytatása a kapcsolatnak: találkozás, közös programok szervezése, vagy marad továbbra is kizárólagosan az online tér? (Ördögi a kör.)


 • Kommunikáció hiánya. Minél kevesebb a személyes kommunikáció a családban, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kamasz keresni fogja a külső kapcsolódási lehetőségeket. És miután ez az életkor döntő fontosságú a későbbi felnőtt életforma, viselkedés és magatartási jellemzők, szociális kapcsolatok és konfliktusmegoldó stratégiák kialakulásának szempontjából, nagyon nem mindegy, honnan származnak azok az információk, melyekből megismerik a világot.


 • Barátkereső oldalak. A közösségi oldalaknak köszönhetően új barátságok születhetnek, de akár a meglévők is tönkremehetnek. Az információs kor abból a szempontból elég veszélyes, hogy a kamaszok a közösségi médiában a nárcisztikus, önimádó vonások túlreprezentáltságát látják és fogadják el természetesnek. Ennek az a következménye, hogy a természetes korosztályos agresszió mértéke megnőhet és egymással is keményebbek lehetnek a kamaszok – emlékeztet Tari Annamária.

A tinik csak egyet látnak, hogy az internet egy „trendi tudás”, a hálózati lét már természetesebb, mint bármi a világon. Nem feltétlenül veszik észre a veszélyeket, nincsenek tisztában a következményekkel. Védtelenek, annak ellenére, hogy nagyszájúan képesek megvédeni az álláspontjukat – teszi hozzá a szakember.

Forrás: kamaszpanasz.hu

 
smile
 
 
 
A növekvő internethasználat hatásai
2015. április

A hátfájás, a homályos látás és az egér okozta egészségkárosodások a hosszú távú számítógép-használat régóta ismert velejárói.


A számítógép és az internet rohamos fejlődése és számtalan előnye mellett a kutatók figyelme a hátrányos hatásokra terelődött. Számos tanulmány készült, amely a számítógép és a világháló egészségkárosító és pszichés hatásait elemzi.

A leggyakoribb egészségkárosodások a hátfájás, a tartási és gerincproblémák a tartós kényszertartás, amit a rossz asztal-szék elhelyezés okoz.

 


Emellett a homályos látás, fejfájás és az egér használat okozta ízületi panaszok is ismert velejárói a hosszú távú számítógép használatnak, de a komputerek okozta akut sérülések száma is egyre emelkedik. Korábban a legtöbb balesetet okozó alkatrész a monitor volt. A monitorral kapcsolatos sérülések 1994-2003 között 37,1%-ra emelkedtek, majd 2006-ra 25,1%-ra csökkentek, ami annak tulajdonítható, hogy a hagyományos katódsugárcsöves monitorokat egyre nagyobb számban váltják fel a könnyebb LCD-monitorok.

Ezen kívül a családok arról számolnak be, hogy egyre kevesebb időt töltenek együtt, akár a közös vacsoráról, akár a közös tévénézésről beszélve.


Az együtt töltött idő csökkenése egybevág az internethasználat és a közösségi oldalak népszerűségének növekedésével, mutatta ki egy tanulmány. A múlt évben megkérdezettek 28%-a mondta azt, hogy kevesebb időt tölt az egy háztartásban élő családtagjaival. Ez majdnem háromszorosa a 2006-ban mért 11%-nak. A közösségi oldalak, mint pl. a Facebook, a Twitter és a MySpace fejlődésével az emberek kevesebb időt szánnak a családjaikra.

A Facebook aktív használóinak száma a tavaly augusztusi 100 millióról mostanra 200 millióra emelkedett. 2000-ben, a megkérdezetteknek csupán 11%-a vélte úgy, hogy a 18 év alatti családtagjaik túl sokat időznek a világhálón. 2008-ra ez az arány 29%-ra emelkedett.

A legtöbben határtalannak ítélik meg az Internet és a digitális jövő fejlődését, ezt azonban nem nevezhetjük kedvező változásnak, hiszen egyre kevesebb időt töltünk fizikailag a közvetlen rokonainkkal. Így csökken a családon belüli összetartás és a kommunikáció lehetősége.

A technika vívmányai megváltoztatták a családtagok kapcsolatrendszerét, kommunikációját. A mobiltelefonok segítségével a szülők nyomon követhetik, merre járnak gyermekeik, miközben olyan privát szférát biztosítanak nekik, amelyre a vonalas telefonok idejében nem volt lehetőségük.

A televízió lassanként beférkőzött a vacsoraidőbe, és amint a készülékek egyre olcsóbbak lettek és a háztartásokban több TV is jelen van, a gyerekeknek és a szülőknek már nem kell összegyűlniük a nappaliban a műsorok megtekintéséhez.


Az internet olyan ütemben fejlődik és annyival több figyelmet kap, hogy már átlépi az egyéni határokat. Ez nem olyan, mint a televízió, amit együtt lehet nézni a családtagokkal, az internetet inkább csak egymagunkban tudjuk használni.
A magasabb jövedelmű családoknál csökkent leginkább a családdal töltött idő, valószínűleg azért, mert több internethez kapcsolódó eszközt tudnak megvásárolni.

A nemek közül a nők fájlalják leginkább, hogy a számítógép miatt háttérbe szorulnak és a gyermekeikkel is egyre kevesebb időt tölthetnek. 

forrás: egeszsegmustra.hu

 

smile

 

Adatvédelem a digitális korban
2015. március

Míg 17 évvel ezelőtt az európaiak alig egy százaléka internetezett, ma Európában közel 250 millió ember használja napi szinten a webet. A digitális korszak időszakában másodpercek töredéke alatt világszerte hihetetlen mennyiségű személyes adat továbbítására és megosztására kerül sor. Éppen ezért különösen ügyelnünk kell ezen adataink védelmére.

 

Jelszavak 

Manapság egyre több ügyünket intézzük személyes utánajárás helyett kényelmesen a fotelból, azaz az internet segítségével. Weben keresztül kezeljük a bankszámlánkat, fizetjük a rezsit, rendelünk árucikkeket vagy vonatjegyet, levelezünk, regisztrálunk ügyintézéshez, kutatunk online adatbázisokban – ilyenkor mindig oda kell figyelnünk, nehogy a kényelem a biztonság rovására menjen.

Ennek egyik legnyilvánvalóbb módja az interneten végzett ügyletekhez szükséges jelszavak körültekintő megválasztása. A kézenfekvő jelszavakat, például a saját neved, a születési -, vagy a lakóhelyed adatait nagyon egyszerű megfejteni, ehelyett számok, kis és nagybetűk és írásjelek legalább 7 karakter hosszúságú kombinációját érdemes jelszónak használni. (Az ilyen módon kitalált jelszavak bevésésére bevált módszer, hogy egy kulcsként használt, számokat is tartalmazó mondat szavainak kezdőbetűit használjuk, kiegészítve valamilyen írásjelekkel, például: 17 vagy 18 ismerőse van Vadász Reninek a Facebookon?17v18ivVRaF?).

Fontos emellett, hogy jelszavainkat rendszeresen megváltoztassuk, és lehetőség szerint ne használjunk egységes jelszavakat több felületen. Érdemes az újonnan vásárolt szoftverek alapbeállításait is megváltoztatni, amelyek gyakran a legegyszerűbb – hackerek és adathalászok számára legkönnyebben feltörhető – jelszavakat használják kezdeti beállításként.


Internetes vásárlás

Inkább válasszunk utánvétes fizetési módot, így kevésbé tudnak minket átverni. Mivel a weben keresztül vásárolt árukra is ugyanolyan garanciák vonatkoznak, mint az üzletben vásárolt termékekre – figyeljünk rá mindig, hogy a garancialevelet megkapjuk az áru átvételekor. Többek között a garancia érvényesítéséhez is ismerni kell az adott céget – óvakodjunk az olyan cégektől, amelyek honlapjukon nem adják meg az üzemeltető cég adatait. Megrendelés előtt mindenképpen ellenőrizzük az adott webshop üzletszabályzatát, amely rögzíti a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciókat).

Legyünk óvatosak személyes adataink megadásánál, bankkártyánk számát vagy egyéb érzékeny adatot csak akkor adjunk meg, ha meggyőződtünk arról, hogy a webáruház valóban megfelelően kezeli azokat.

Emellett nagy figyelmet kell szentelnünk az olyan eszközökre, mint az okostévék, okostelefonok és játékkonzolok, amelyek óriási lehetőséget jelentenek az internetes bűnözők számára, így rövid időn belül számítanunk kell az okoseszközöket támadó programok megjelenésére is.


Játékok

A számítógépen játszani nagy élvezetet jelent. Hogy ezt felhőtlen biztonságban tegyük, ismerni kell a kockázatokat is, amelyek ezzel a játékkal együtt járhatnak. Aki az interneten keresztül játszik számítógépes játékot, az minden más adatot is kockázatnak tesz ki. A veszély abban áll, hogy a játékok telepítése során más alkalmazások, ill. adatok sérülhetnek meg.

Ügyeljünk arra folyamatosan, hogy csak felhasználóként legyünk bejelentkezve. Ha egy játékhoz feltétlenül adminisztrátori jogok szükségesek, akkor ne játsszunk olyan gépen, amelyen bizalmas adatok vannak tárolva. Ha lehetséges, ne azon a számítógépen játsszunk, amelyen magán jellegű dokumentumokat, vagy adatokat őrzünk, vagy más alkalmazásokat is felhasználunk, mint pl. az online banki ügyintézés. Arra is ügyeljünk, hogy a gép vírusvédelmi szoftvere és a tűzfala folyamatosan frissítve legyen.


Közösségi oldalak

A közösségi oldalak világszerte egyre elterjedtebbek, a világ legnépszerűbb közösségi oldala, a Facebook csak Európából közel 250 millió regisztrált felhasználó adatait tárolja – a közösségi oldal üzemeltetőinek pedig nem titkolt célja, hogy a felhasználók adatait gazdasági céllal továbbhasznosítsa.

Ne feledjétek, az interneten többet mutattok meg magatokból, mint gondolnátok – csak okosan!


Forrás: www.europapont.blog.hu

 

 smile

 
Uralkodik rajtad az internet?
2015. február

 

Még nem biztos, hogy feltetted magadnak a kérdést, hogy Te aktívan használod-e az internetet, vagy passzív módon az internet irányítja-e az életedet? Hiszen internetezni annyit tesz, hogy te magad döntesz arról, hogy milyen tartalmat töltesz le a világhálóról – akkor most hogyan is „irányíthatna” téged az internet?

 

Többféle felmérés tanúsága szerint, az internetezés az életünk más területeitől veszi el a teret előlünk (munkavégzés, tanulás, családi élet, baráti kapcsolatok, szerelem, sport tevékenységek, szabadidő, pihenés stb.) Nem beszélve arról, hogy szellemi kapacitásunk jelentős részének lekötésével, az online világ szellemi és fizikai fáradtságot idéz elő a szervezetünkben, ami különféle betegségek kialakulásához vezethet.

Napjainkban a legtöbb munka (kivéve olyan fizikai tevékenységeket, mint a földművelés, tanítás, betegápolás, szemétszállítás stb.) áttevődött a számítógépre, és erősen kötődik az internet használatához, tehát ez az online-technikai lehetőség ma már kikerülhetetlen!

Az internet azonban sajnos képes arra, hogy végtelen mennyiségű időt töltsünk előtte, hiszen az emberi elme kapacitását tekintve végtelen. Néha mintha direkt arra lenne kitalálva, hogy elterelje az ember figyelmét és csökkentse alkotó kedvet és a kitartást. Íme, néhány példa:

 

Hírek: Egy mondás szerint „a valóban fontos dolgok sosem jelennek meg a sajtóban”. Nos, ebben sok igazság van. Véleményünk szerint a modern ember kielégíthetetlen igénye a hírek után nem más, mint menekülés a saját dolgaival való foglalkozás elől. A „hírek” nevű média-műfaj egyedüli célja az üres és semmitmondó információk tömeggyártása.

Egy tevékeny és értelmes életet élő embernek aligha van szüksége arra a hírmennyiségre, amit a sajtó és a különféle médiumok napi szinten a nyakunkba öntenek. Ahogy Eckhart Tolle mondja: „már így is több információ birtokában vagyunk, mint amennyit Buddha valaha tudott”. Vajon az a jó irány, ha még több információt akarunk az elménkbe belegyömöszölni?


 

Katasztrófák, bűnügyek és „celebritások” viselt dolgai: A rossz hírek a lelkiállapotunkat terhelik, szennyezik, sőt még az immunrendszerünk működését is gátolják.

A celebritások ügyes-bajos dolgai szintén aggasztó mennyiségben ömlenek ránk. A bulvársajtó mindig is azokból az emberekből élt, akiknek a hírességek csillogó, de hamis világa vonzónak tűnt. A teljes életet élő emberek aligha vágynak arra, hogy mások életét kukkolják.

 

Közösségi oldalak (Facebook, Twitter, interaktív blogok): A közösségi oldalaknak nyilván éppen az a bája, hogy vannak, akik világmegváltó gondolatok és személyes sikerek, vagy boldogságuk építése helyett, például a vacsorájukról készült fényképeket töltik fel az oldalakra.

Ám ha rendesen követni akarod az online élet történéseit, napi 24 órában kell a gép mellett rostokolnod, hogy minden ismerősöd vicces kommentjét lájkolhasd.


A sikeres életvezetési stratégiák régóta azt tanítják, hogy aki aktívan akar élni, az képes arra, hogy irányítsa a figyelmét és az akaratát, továbbá mindenkor a saját céljait tartsa szem előtt. Ha te is szeretnéd jobban az irányításod alá vonni az életedet, az alábbi hét szabályt betartva biztosan te fogod uralni az internetet – és nem az téged:

 

1. Ne híreket kövesd, hanem a fontos feladataidat

A te dolgaid (karriered, munkád, családi életed, egészséged) nem attól lesz jobb, ha „tájékozott” és „naprakész” vagy a világ történéseiben. Ezért amikor gép elé kerülsz, a munkáddal (tanulással) járó legfontosabb feladatokkal foglalkozz.

Ha lépést kívánsz tartani a világ eseményeivel, maximum naponta egyszer nézz meg egy hírcsatornát. Hidd el, ha bármi igazán fontostörténik, úgyis értesülni fogsz róla.

2. E-mailek fogadása:

A számítógép előtt dolgozóknál az állandó e-mail-nézegetés csaknem annyi figyelmet és mentális energiát tud elpazarolni, mint a kényszeres hírolvasgatás. Ne nézd meg a leveleidet percenként! Foglalkozz a levelezéssel naponta egy (maximum kettő) alkalommal.

A másik trükk a beérkező e-mailek szortírozása (szűrése). Ma már minden valamire való levelezőprogram profi szűrőket kínál a beérkező levelek csoportosítására. A szűrőkkel anélkül tudod, hogy milyen témákban érkeztek leveleid, hogy egyenként meg kellene nézned őket. Ez nagyszerű találmány, ne hagyd ki!

3. E-mailek küldése:

Az e-mailekkel kapcsolatos szigorú önmegtartóztatás nem vonatkozik a kimenő levelezésre! Ha a munkád során valakivel tudatnod kell valamit, azonnal nyisd meg a leveleződet, és írj neki. A feladatátirányítás minden tevékenység között elsőbbséget élvez – mindig azonnal intézd el, és gyorsan legyél túl rajta!

Egy szó a lánclevelekről: ne küldd őket tovább! Bármilyen vicces, felemelő vagy világrengető üzenetet is tartalmaznak, soha ne küldj tovább másoknak efféle leveleket.


4. Közösségi oldalak:

A Facebook és egyéb közösségi szájtok nagyszerű alkalmat jelentenek egy kis kapcsolatépítésre, de vigyázz, hogy ne galoppírozd el magad, és ne tedd át a barátkozásaid legnagyobb részét az internetre. A netes kapcsolattartás ugyanis nem más, mint pótcselekvés. A valódi barátkozás olyan, mint a testi szerelem – ugyanezt állandó online változatban csak a kamaszok és a lúzerek művelik. Használd a közösségi oldaladat, de csökkentsd a napi jelenlétet alkalmira.

5. Az internet egy végtelen könyvtár

Az egyik leggyorsabb tanulási forma az, ha a gép előtt egy könyvről vagy szerzőről hallva rögtön rákeresel az adott könyvre. Sok könyv legálisan is elérhető. Ha még nem tetted, nyiss most egy külön mappát a letölthető könyvek és hanganyagok számára. Ezzel a szokással heti több könyvet is megismerhetsz, amivel saját szellemi épülésedet segítheted elő.

6. Ingyenesség

Az internet egyik legjobb haszna az ingyenesség elve: végtelen legális csatorna létezik, ahol tanulhatsz és fejlesztheted magad. Iratkozz fel hírlevelekre, regisztrálj a letölthető infotermékekre és hanganyagokra. Ez a módszer egyetlen fillér befektetése nélkül több tanfolyamnyi, akár szakképzéssel is felérő tudást adhat neked.

7. Tudj elszakadni

A saját időd hatékony kezelésében a legfontosabb kérdés nem az, hogy mit csinálsz, hanem hogy mit nem csinálsz. Ha a felesleges tartalmakra megtanulsz nemet mondani, azzal máris elsajátítottad a leghatékonyabb időkezelési stratégiát.

Az internettől való elszakadás képessége ugyanolyan fontos, mint a tartalmasabb tevékenységekbe való okos belefeledkezésé. Ez azt jelenti, hogy a mindennapokban valószínűleg kevesebbet kellene egérrel a kezedben a képernyőt bámulva múlatnod az időt.


Ne feledd: a halálos ágyán soha senki nem azt szokta mondani, hogy „Bárcsak több mindent néztem volna meg az interneten!”, - hanem, hogy mit mulasztottunk el az életünkben!

Forrás: www.amagadutjan.hu

 

smile

 
Az Internet veszélyei és kockázataia SPAM
(2015. január)

Napjainkra szinte minden internetező találkozott már a „spam” kifejezéssel, és a legtöbbjük tisztában van a jelentésével is. A „levélszemét” az Internet óriási problémájává vált, a szakemberek, hálózati rendszergazdák és egyszerű felhasználók is hatalmas erőfeszítéseket tesznek a megállítása érdekében.


Mia Spam?

A spam kéretlen, nagy példányszámban elküldött, azonos tartalmú elektronikus üzenet (levélszemét).

Kéretlen, mert a levél küldője nem kapta meg előzetesen a címzettek, tehát például a mi  hozzájárulásunkat ahhoz, hogy számunkra reklámanyagokat továbbítson. Nem számít hozzájárulásnak, ha egy weboldalon, levelezőlistán, hírcsoport-üzenetben vagy bármilyen publikus helyen szerepel az e-mail címünk!

Nagy példányszámú, mert a feladó ugyanazt az üzenetet sok címre küldi el. (Egyes spam ellenes szervezetek szerint már a tíz is soknak számít)

Azonos tartalmúnak számítanak a üzenetek, ha csupán részletekben különböznek egymástól; azaz, ha például különböző a címzett neve, ügyfélszáma, vagy esetleg más szavakkal van megfogalmazva ugyanaz a téma.

Fontos megjegyezni, hogy csak a fenti definícióban szereplő három feltétel mindegyikének teljesülésekor beszélhetünk spamről, hiszen egy zárt levelezőlistán lévő azonos tartalmú levelet senki sem tartja spamnek, és nyilvánvalóan nem is számít annak.


A kéretlen levelekkel kapcsolatos problematikai kiindulópontja az, hogy a spam hatékony reklámeszköznek számít. A leveleknek nincsen igazi célcsoportjuk, és legtöbb esetben ez a rendkívül agresszív marketingeszköz ellenérzést vált ki a felhasználókból.

 

Az elektronikus levelezés a legelterjedtebb internetes alkalmazás, a felhasználóknak a világhálóra való csatlakozás után általában első dolguk megnézni a saját elektronikus postaládájukat. Egy felmérés szerint 1999-ben 40 kéretlen levél jutott egy felhasználóra, ez a szám 2014-re 1600 spam/felhasználóra növekedett.


 

Amit a spamről tudni kell

 • a spam — különösen, ha külföldről érkezik — gyakran a megkárosítás, csalás célját szolgálja,
 • ha egy ajánlat túl szép, hogy igaz legyen, az a legtöbbször nem is biztos, hogy valós,
 • ha egy e-mailben érkezett ajánlat gyanús, a legjobb lesz kitörölni

 

Mit tehetünk a spamek megelőzése érdekében?

 • használjunk spam-szűrőt, amelyet a legtöbb ma használatos e-mail szoftver tartalmaz,
 • ne kattintsunk rá a spamben elhelyezett linkekre és reklámokra, mert lehet, hogy vírusokat, kémprogramokat fogunk akaratunk ellenére letölteni,
 • amennyire lehet, védjük e-mail címünket, ne hozzuk olyanok tudomására, akiket nem ismerünk, ne adjuk meg olyan weboldalon, amelyet gyanúsnak érzünk,
 • mielőtt megadjuk egy weboldalon az email címünket, ismerjük meg a weboldal adatvédelmi nyilatkozatát. Abban az üzemeltető kiköthet olyan feltételt, hogy email-címünk megadásával hozzájárultunk reklámlevelek fogadásához,
 • ha elkerülhetetlen, hogy idegeneknek adjuk meg email-címünket (pl. egy chatszobában), előzőleg hozzunk létre olyan email-címet, amelytől „könnyen megválhatunk”.
 • ha a saját weboldalunkon, Interneten közzétett dokumentumokban kívánjuk közzétenni email-címünket, ajánlatos azt olyan módon megjeleníteni, hogy az az email-címeket automatikusan gyűjtő szerverek számára ne legyen felismerhető, vagy alkalmazható (pl. az email-cím „@” jelét helyettesítsük más jellel, akár ezzel: &)


Mit tehetünk, ha spamet kaptunk?

 • a címet vegyük fel a levélszemét-küldők listájára, használjunk olyan kliensszoftvert, amely ilyen vagy hasonló opciót tartalmaz,
 • magyarországi feladótól származó küldemény esetében értesítsük a fogyasztóvédelmi hatóságot a panasz(a)fvf.hu e-mail-címre küldött üzenettel,
 • a panaszhoz csatolni szükséges a kapott üzenetet, teljes terjedelmében, minden korábbi fejléccel együtt.

forrás: http://www.virushirado.hu

 

 smile
 

 

A fiatalok felét zaklatják a világhálón
(2014. december)

 

Egy tanulmány szerint, amely a tinédzsereket és a fiatal felnőtteket kérdezte meg arról, hogy interneten keresztül zaklatták vagy terrorizálták már őket, a válaszadók több mint a fele azt mondta, hogy igen, történt már velük ilyen dolog.

A felmérés során 1355 tinit és fiatal felnőttet (14-24 év) kérdeztek meg. A válaszadók 56 százaléka nyilatkozta azt, hogy tapasztalt visszaéléseket a digitális média csatornáin keresztül. (Egy két évvel korábbi felmérésben hasonló volt az igenek aránya.)

A legtöbb esetben a zaklatás azon formája jelentkezik, amikor valaki az interneten keresztül valótlant állít valakiről, vagy negatív képet fest róla és ezzel a további életét befolyásolja. Az osztálytársak, barátok pedig ezután rossz szemmel néznek rá, és nagyon nehezen tudja csak tisztáznia magát.

Egyesek szerint azért ölt egyre nagyobb méreteket az internetes zaklatás, mert a zaklató bármit tehet névtelenül az interneten, senki nem fogja megtudni, hogy ki tette valójában.

Minden harmadik válaszadó azt mondta, hogy ő már részt vett az úgynevezett szexting-ben, amely szexuális tartalmú kép, illetve szöveg küldését és fogadását jelenti. A válaszadók 10 százaléka azt nyilatkozta, hogy ők már cseréltek szexuális tartalmú üzeneteket olyan emberekkel, akiket kizárólag az interneten keresztül ismertek meg!


A jó hír az, hogy az új felmérésben már a válaszadók többsége azt mondta, hogy felismeri, ha internetes zaklatás éri őket!

Internetes zaklatás egészségügyi problémákkal jár

A csúfolódás és sértegetés már nem csupán az iskolaudvarokra korlátozódik. A digitális zaklatás, akár telefonon, közösségi oldalakon, vagy e-mailen keresztül történik, egyre gyakoribbá válik a tinédzserek körében.

Egy kutató csapat a tiniket az egészségükről, a zaklatási tapasztalataikról kérdezte. Azok a kamaszok, akik internetes zaklatás áldozatai voltak, érzelmi szorongástól, koncentrációs problémáktól, fejfájástól, és hasi fájdalomtól szenvedtek, sőt alvási nehézségeik is voltak, valamint viselkedési problémákat, hiperaktivitást, és gyakori tudatmódosítószer használatot is regisztráltak náluk.

A kutatás eredményei szerint a kamaszok 34 %-a volt már internetes zaklatás áldozata, és 20 %-uk volt elkövető ezekben a digitális tettekben!

A zaklatás bűncselekmény, amely a digitális média adta lehetőségekkel való visszaélés esetét meríti ki!

 forrás: kamaszpanasz.hu

 

smile

 

Az alábbi személyes véleményt a 20. életévét betöltő John Doe posztolta. (2013. november 26-án 13:45-kor )

  Problémák az interneten…
(2014. november)
 

Sokáig gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a cikket. De mivel mindenhol azt látom, hogy igencsak komollyá vált ez a téma, így úgy döntöttem megosztom veletek erről a véleményem.

Kezdjük egy kis statisztikával…

Magyarországon a 18 és 49 év közötti lakosok köreiben évről évre nő az interneten eltöltött idő mennyisége. Míg 2011-ben összesen 201 percet töltött az interneten egy átlagos nethasználó, addig 2013 első negyedévében, ez az érték már 209 perc, vagyis majdnem napi 3 és fél óra volt. Ami főként annak köszönhető, hogy az okos telefonok mára már tökéletesen használhatóak internetezésre.


És akkor kezdjünk bele a témába…
Én az internetes „szájberéletemet” 2007-ben kezdtem el élni. Akkor lett itthon internetem, akkor kezdtem el használni ezt az amúgy önmagában zseniális dolgot. Hiszen ha belegondolunk az internet lehetőséget ad új kapcsolatok kialakítására, régi barátságok újraélesztésére, szórakozásra, zenehallgatásra, online játékokra, pénzkeresésre, orvosi cikkeket böngészve, akár betegségek gyógymódjának megtalálására és még sorolhatnám.
Igen ám, de mint minden másnak, ennek is vannak hátrányai, és itt első sorban nem az illegális letöltésekre gondolok.  Sokan nem fogják fel, de a szavaknak erejük van! Nem csak a tetteknek, a szavaknak is! Tud fájni, ha valaki különösebb indok nélkül, folyton leszól valakit, akár szóban, akár írásban és még ráadásul a trágár kifejezésektől sem riad vissza. És ezzel el is érkeztünk oda, ami manapság az interneten folyik.

A facebook-on divattá vált, hogy bejelöljük egymást úgy, hogy azt sem tudjuk ki a másik. Csak azért, hogy több ismerősünk legyen, majd ebből fakadóan több lájk és hozzászólás, na meg megosztás és bökés. Talán ez még önmagában nem is bűn, hiszen aki ismerkedni akar, hát tegye. Nekem is voltak és vannak ilyen ismerőseim a facebook-on. Tehát van hasznos része is a dolognak, de negatív is.


Az ember szereti azt hinni, hogy ő jobb, többet ér és megtehet dolgokat csak azért mert unatkozik. A leszólásokra gondolok.  A facebook-on is divattá vált, hogy valakit a személyes profilján, levélben vagy hozzászólásban szólják le, 1-2 képből megítélve őt. Értsétek meg, hogy a szavak is fájnak!

Gondoljátok magatokat az olyan emberek helyébe, akiket rendszeresen bántanak, mert valamivel kilógnak a sorból. Esetleg nem voltak olyan szerencsések és kevésbé szép külsővel születtek. A szépség azonban relatív dolog, ami nekem gyönyörű, az másnak lehet, hogy egyáltalán nem tetszik. Sajnos már nem egyszer előfordult, hogy egy lelkiekben gyengébb embertársunk, épp ilyen írások miatt döntött az öngyilkosság mellett. Az igazi gyilkosai azonban azok az emberek voltak, akik őt bántották és meg sem próbálták megérteni!

 

Amikor én internetezni kezdtem alig múltam el 16 éves. Eszembe sem jutott, hogy majd beszólok idegen embereknek, vagy, hogy idegenek szólnak majd be nekem. Így több év, mindennapos netezés után elmondhatom, hogy idegeneknek ok nélkül még sosem szóltam be, a véleményemet mindig kulturált és nem sértő hangnemben mondtam el. Ez így is hatásos! Sajnos leszólásokat már én is gyakran kaptam, de szerintem a stílus mindig a véleményíró intelligenciáját minősíti!

Én azt gondolom így a húszas éveim elején, hogy a 13 év alattiakat egyedül nem szabadna az internet közelébe engedni. Persze ha mellette van egy felnőtt, egy báty, egy nővér, egy szülő, akkor nyugodtan internetezzen, nézegessen youtube videókat, nézzen meséket, vagy hallgasson zenéket, de ne regisztráljon a facebook-ra, mert még fiatal hozzá. Nem az internet előtt van a helye, hanem odakint a focipályán, a teniszpályán, a kosár vagy kézi pályán vagy a játszótéren. Neki ott a helye.

A facebook-on bejelölt ismerősöket lehet szeretni és lehet nem szeretni Egy dolgot nem lehet, elítélni Őket úgy, hogy tulajdonképpen semmit sem tudunk róluk. Attól hogy tudod valakinek a nevét, még nem ismered a történetét. Attól hogy elolvasol róla pár véleményt, még nem ismered a személyiségét. Nem szabad túlságosan is felületessé válnod, időt kell hagynod magadnak, hogy megismerd Őt. Átgondolatlanul nem kell beleszólni más életébe, sem névvel, sem névtelenül.Zárszó: Tudom, hogy nagyon sok tényezője lehet annak, hogy egy 13 éves kis fiú miért ül mindennap a gép előtt (mondjuk, mert a szülei két munkahelyen dolgoznak, hogy megéljenek, és nincs idő a gyerekre). Tudom, hogy nem ez az írás fogja megszüntetni a trollokat az interneten. De ha csak egy ember is elgondolkodik azon, hogy: „hát a fenébe Johnnak igaza van, nem kellene másokat ok nélkül bántani”, akkor már megérte!

 Forrás: hontalan.blogger.hu


 

 smile
 

 

Internet-hatások

(2014. október)

 

A számítógép amellett, hogy megkönnyíti életünket könnyen rabságba is ejt. A monitor előtt töltött aránytalanul nagy idő miatt egyre nő a számítógép- és internet-függők, valamint a magatartási zavarokkal küzdők száma.

Az internet és a mobil technológiák nagyban megváltoztatták mindennapjainkat, ám ha a mindennapos információáradat túl nagy méreteket ölt, az az agyunkban is elváltozásokat okoz. Ugyanakkor a digitális médiumok nem "hülyítenek el" - mint azt a kritikusok korábban feltételezték -, sokkal inkább "az extrém, és ártalmas viselkedésformákat" erősítik. A mai "modern" emberre jellemző az önimádat (az egoizmus), és a másokkal való közvetlen kapcsolat kerülése.

 

21. századi ártalmak...

A számítógép-, internet-, és mobiltelefon-függők száma nem pontosan ismert, hiszen nehezen dönthető el, hogy hol is kezdődik a függőség határa és mi tartozik még az egészséges mennyiséghez. Az internetfüggőség a káros szenvedélyek közé sorolható, nem kevésbé ártalmas, mint a kábítószer-függőség vagy az alkoholizmus.

A digitális függés súlyos következményekkel járhat. A függők mindent elhanyagolnak - egészségüket, családjukat és barátaikat is - és amikor nem tudnak elég időt a digitális környezetben lenni, valóságos fizikai elvonási tüneteket produkálnak. Nyugtalanná válnak, kezük remeg, alvászavarokkal küzdenek és rendkívül izzadékonnyá válnak.

 

Halogató taktika...

Az amerikai Kaliforniai Egyetem kutatóinak egyik tanulmánya szerint átlagosan tizenegy percet tudunk egy-egy átlagos munkanapon egy feladatra fordítani anélkül, hogy csörögni kezdene telefonunk, előugrana egy ablak, hogy új e-mail érkezett, vagy valaki skype-on, messengeren "ránk rontana". Agyunk ilyen sokféle információt már nem tud kellően értelmezni, aminek a teljesítőképesség látja kárát. 

Az intenzív internethasználat a figyelemzavarhoz hasonló tüneteket okozhat: az érintettek arra panaszkodnak, hogy nem tudnak kellően egyetlen dologra koncentrálni, figyelmük hamar elterelődik, valamint csökken a stressztűrő-képességük is.

A folyamatos információáradat nem csak a koncentráción ronthat, hanem egyre inkább megfigyelhető, hogy arra készteti az embereket: munkájukat újra és újra szakítsák félbe, és halasszák feladataikat későbbre. Manapság, amikor úgy érezzük, hogy figyelmünk lankad, egy rövid szünet helyett gyorsan elolvasunk és megválaszolunk pár e-mailt, vagy átfutunk néhány cikket a neten. Eközben persze a többség figyelme elkalandozik, és csak sokkal később tér vissza a félbehagyott munkához - ha egyáltalán a folytatás mellett dönt, és nem halasztja máskorra. Az elintéznivalók halogatása azonban krónikus esetekben alvászavarokhoz, csökkent önértékeléshez és depresszióhoz vezethet.

A korlátok nélküli internetezés miatt gyakran kerülünk időzavarba, napi feladatainkat kapkodva, vagy halogatva oldjuk meg, legrosszabb esetben a normális életvitelhez szükséges tevékenységeinket teljesen elhanyagoljuk.


 

Az internet-evolúció...

Ma ahhoz fogható evolúción esik át az emberi agy, mint sok ezer éve az eszközhasználat kialakulásakor. Akkor a szerszám használata változtatta át az embert jobb- vagy balkezessé. Ilyen ugrásszerű agyi fejlődés azóta sem ment végbe, egészen napjainkig.

A jócskán felduzzadt mennyiségű információ mellett jelentős az elvárás okozta nyomás is, hogy lehetőleg a legrövidebb idő alatt reagáljunk a hozzánk befutott információkra. Amikor azonban a ránk ömlő dolgokat már soknak érezzük, a legegyszerűbb megoldás a kikapcsoló gomb azonnali megnyomása.

A gyerekek és fiatalkorúak manapság még gyorsabban, spontánabbul és kritika nélkül befogadóbban reagálnak az újdonságokra, mint akár 15 évvel ezelőtt. A szakemberek egybehangzó állítása szerint általánosan nagyon ügyesnek bizonyulnak abban, hogy az információkat vizuálisan feldolgozzák. Amit pedig egyre kevésbé tudnak: másokra hosszabb ideig odafigyelni, társalogni, egy könyvben elmélyedni.

A komputermániás gyerekeknek, főleg a fiúknak sokszor problémájuk van a hagyományos személyes, emberek közötti közvetlen kommunikációval, amelyet már nem tekintenek hatékonynak. Kerülik a szemkontaktust, agyuk pedig nem képes feldolgozni a beszélőpartner gesztusait és arckifejezéseit. Ez stresszt okoz náluk, ezért inkább kerülik az ilyen típusú kommunikációt, és csak az interneten keresztül kívánnak kapcsolatot tartani. Így a kör bezárul és segítség nélkül már képtelenek kilépni az internet csapdájából.

 

Jó tanács; internetes szokásaidról, gondjaidról, sikereidről, nehézségeidről ne csak kortársaiddal kommunikálj, hanem számodra elfogadott felnőtt bizalmassal is (szülő, rokon, tanár, pszichológus stb.) folyamatosan és bátran beszélgess!


 Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu

 

smile

 

 Illegális tartalmak az interneten

(2014. szeptember)

Rengeteg fontos információt, csodás fotókat, érdekességeket, szórakozási lehetőséget, új ismerősöket és régi barátokat találhatsz a világhálón, de ezek mellett káros, vagy illegális tartalmakra is bukkanhatsz.

Illegális, ami törvénytelen, törvénybe ütköző, tilalom alá eső! A tiltott tartalmak készítése, feltöltése és terjesztése is bűncselekmény!

 

 Tiltottnak minősülnek

Pedofilia

Tiltott felvételnek minősülnek a gyermek pornográf tartalmak, ami azt jelenti, hogy gyerekkorú személyekről, azaz 18 évesnél fiatalabbakról készített szexuális tartalmú felvételek (kép, videó). Ez azt jelenti, hogy ennek megtekintése, megszerzése, terjesztése, és a felvétel készítése is törvénytelen. Tehát, ha pl. tini lányokról vagy fiúkról szexis, izgató képek vagy szexfilmek készülnek és ezeket a megnézed, letöltöd vagy, továbbküldöd az is bűncselekmény!


Zaklatás

Zaklatásnak minősül, ha akaratod ellenére rendszeresen, erőszakosan háborgatnak, megfélemlítenek, magánéletedbe beavatkoznak. Ez történhet akár e-mailen, valamelyik közösségi oldalon, vagy chat-elésen keresztül.


Idegengyűlölet

Illegális tartalom az idegen- vagy fajgyűlöletre uszító szöveg vagy kép. Ráadásul ezek a tartalmak kimerítik a közösség elleni izgatás bűncselekményét is, ami akkor áll fenn, ha valakik valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai elleni gyűlöletre uszítanak. Ide tartoznak az önkényuralmi jelképeket megjelenítő oldalak is.


Erőszakos tartalmat megjelenítő oldalak

Olyan weboldal, ahol erőszakos, durva, megbotránkoztató felvételeket tesznek hozzáférhetővé. Ilyen pl. az állatkínzás, állatokat lealacsonyító helyzetben ábrázoló megbotránkoztató képek.


Hozzájárulás nélkül feltöltött tartalom

Illegális, amikor a hozzájárulásod, engedélyed vagy tudtod nélkül tesznek fel veled kapcsolatos fényképet, vagy videót az internetre. Ha másokról azok engedélye nélkül teszel közzé anyagokat az interneten, akkor Te is bűncselekményt követsz el!

Drogfogyasztást kínáló, fogyasztásra csábító oldal

Amikor valamilyen fórumon, közösségi oldalon, vagy más website-okon próbálnak rábeszélni a drogozásra, drogvásárlásra, esetleg a kábítószer-fogyasztást úgy tűntetik fel, mint egy követendő dolgot. Fontos tudnod, hogy ez kifejezetten káros lehet azok számára, akik nincsenek tisztában azzal, hogy ezek az anyagok mennyire veszélyesek, és milyen hatással vannak az emberi szervezetre.


Öngyilkosság

Ha valaki öngyilkosságra próbál másokat rávenni, csoportos öngyilkosságot szervez, vagy másoknak tippeket ad az öngyilkossághoz, mást öngyilkosságra rábír, bűntettet követ el!


 

Ha kérdésed van a biztonságos internet használattal kapcsolatban, akkor keresd a Kék Vonal Internet Helpline szolgáltatást, ami a 116 111-es telefonszámon elérhető.

A www.biztonsagosinternet.hu weboldal lehetőséget nyújt az interneten fellelhető jogsértő, káros és veszélyes tartalmak, zaklatás bejelentésére.

Forrás: http://kek-vonal.hu

smile

 

 WI-FI veszélyek

(2014. augusztus)

Nem is gondolnánk, mennyi veszély leselkedik ránk, amikor idegen helyen wifit használunk, vagy okostelefonunkat nyomkodjuk.

Többnyire azt hisszük, hogy kizárólag akkor juthatnak hozzá okostelefonunkról, táblagépünkről vagy laptopunkról a személyes adatainkhoz, ha ellopják őket tőlünk. Sajnos a modern technikának köszönhetően úgy is le tudják „szívni” a személyes anyagainkat, hogy a kezünkben van az eszközünk.

A 21. század egyik legforradalmibb fejlesztése a wi-fi, azaz a vezeték nélküli internetre kapcsolódás. Ennek használata esetén azonban akár az összes jelszavunkat lehívhatják az adathalászok. A szakértők szerint bármilyen helyszínen internetezünk is, a legbiztonságosabb az, ha nem csatlakozunk wifire, ha pedig mindenáron internetezni szeretnénk, legalább titkosítsuk a böngészést, így sok felesleges problémától megóvhatjuk magunkat.

 

A legmodernebb elérhető rendszer az úgynevezett VPN, az adattitkosító szoftver, amellyel nemcsak az internetes böngészésünket, hanem az összes, már eleve az eszközön található dokumentumunkat elérhetetlenné tehetjük a bűnözők elől.

Kifejezetten telefonra való védelmi rendszer a PIN-kód mellett a képernyőkód beállítása: ennek beírása nélkül az esetlegesen ellopott készülékünkbe nem tud (olyan könnyen) bejutni a rabló, így legalább egy ideig biztonságban tudhatjuk személyes üzeneteinket, anyagaikat.

 

A legbiztonságosabb mód egyébként az, ha semmi intim, szigorúan privát tartalmat nem tárolunk a telefonunkon. Ezeket érdemes otthoni számítógépre menteni, esetleg külső adathordozóra kiírni. Ha ezt a tanácsot az ismertebb emberek is megfogadnák, valószínűleg kevesebb szexuális tartalmú fotó és videó láthatna napvilágot.


Nagyon hasznos az az applikáció, amellyel a lopott telefonunkat lenyomozhatjuk. Ez  egy gyakorlatilag GPS-ként funkcionáló „alkatrész”, amely jeleket küld, így megmutatja, merre találhatjuk meg ellopott telefonunkat. Sajnos azonban csodákra ez sem képes, amennyiben a tolvaj rájön a turpisságra és gyári állapotra állítja vissza a készüléket, ez az alkatrész használhatatlanná válik.


A tanulság tehát, hogy akár külföldre utazunk, akár hazánkban használjuk az internetet bármilyen arra alkalmas készülékünkön, ne legyünk gyanútlanok, és ne töltsünk le pl. váratlan frissítéseket vagy beépülő modulokat, mert elég valószínű, hogy vírust tartalmazó programot, vagy úgynevezett fishing, azaz adathalászó rendszert telepítünk ezzel az eszközünkre.

Semmiképpen ne adjuk meg bankszámlaszámunkat, PIN-kódunkat, jelszavainkat, hiszen ezek csak visszaélésekre adnak lehetőséget! A legális folyamatokhoz ezekre nincs szükség.

 

smile

 

 Az internetfüggőség agyi hatásai

(2014. július)

Az Élet és Tudományban olvasható egy figyelemreméltó írás Gerald Hüther professzorral, aki az egyik legismertebb német agykutató. Közérthetően elmagyarázza, mi történik a gyerekek, a fiatalok agyában, amikor tévéznek vagy számítógépeznek.

- Napjainkban a gyerekek világa ugyanolyan erősen megváltozott, mint a felnőtteké. Ma már nem vagyunk képesek felfogni, hogyan is működnek lényegében a hétköznapi használati tárgyaink. Régebben másképp volt ez. Manapság egyre nehezebb megérteni az okokat és a következményeket. Például, hogy miért is mozog a nyíl a képernyőn jobbra, ha mozgatjuk az egeret.

Az értelmi összefüggések megismerésének hiánya azt eredményezi, hogy a fiatalok azt tanulják meg, hogy a dolgokat a mögöttük rejlő értelem megragadása nélkül kell elfogadniuk.

- Ha egy gyerek könyvet olvas, akkor közben agytechnikailag rengeteg dolog történik. A betűket szavakkárakja össze, a szavak és mondatok képekké alakulnak át, azok fantáziavilágot alkotnak. Amit a gyerek agya elolvasott, az megjelenik lelki szemei előtt. Ez egy hihetetlen fantáziateljesítmény: betűkből képeket megalkotni.


Ezzel szemben például egy Harry Potter-film semmit sem ér. Mielőtt bekapcsolhatná az ember a saját fantáziáját, azelőtt már készen is kapja a mások által elképzelt világot. Így a saját agyi tevékenység, az aktivitás helyett, az agy munkája csak az filmingerek feldolgozására korlátozódik.

- Az agy fejlődése szempontjából valódi kihívások, a valós élet kalandjai szükségesek. Ma már bizonyítani is tudják az idegtudósok azt az összefüggést, hogy a gyerekeknek életük során lehetőleg minél több valós kihívással kell megbirkózniuk ahhoz, hogy az agyukban létrejöhessenek a legfontosabb hálózatok. Ezek a kapcsolatrendszerek kellenek ahhoz, hogy majdan a valós világban is megfelelően reagáljanak a velük szemben támasztott kihívásokra.

- A mi társadalmunkban a srácok elsősorban attól szenvednek, hogy csak ritkán van lehetőségük arra, hogy valamit teljesíthessenek. Nem találnak igazi feladatokat, amelyek fejlődésükben erősíthetnék őket. Ugyanis épp ezek segítségével építik fel a gyerekek az önképüket, ezek által találják meg helyüket a körülöttük lévő világban.

 

Fiúk


- A fiúk ma elsősorban abban találják meg a feladatukat, hogy tökélyre fejlesztik magukat a computer játékokban. Mert ott a versenyeken megmutathatják, milyen jók. De éppen ezek a feladatok nem alkalmasak arra, hogy segítsék őket a reális életben való eligazodásban.

- Az iskolások kereken 40 százaléka szorongva megy iskolába. Elsősorban a fiúk azok, akik iskola után rögtön odaülnek a számítógépekhez, mert legalább egy-két órányi lövöldözős játékra van szükségük. A virtuális világok kínálta kalandokban, szörnyeket mészárolnak le és győztesekké válnak, kiutat találnak tehetetlenségből.

Ez a tapasztalat azonban egy olyan életvilágra vonatkozik, amely nem létezik a valóságban. Neurobiológiailagnézve ez végzetes: a gyerek olyan élethelyzetekre edzi az agyát, amelyek csak a képernyőn fordulnak elő.

- Azonkívül sok srác játék közben már nem is érzékeli a testét. Nincs többé szükségük alvásra, nem reagálnak az éhség vagy szomjúság jelzéseire. Dél-kelet- Ázsiában már be is következtek az első olyan esetek, amikor a számítógép előtt ülve éhen haltak és kiszáradtak computerfüggő fiatalok.

 

Lányok


- Ők többnyire chat-elnek. A lányok erősebben érzik a szükségét annak, hogy valahova tartozzanak és kapcsolatot építsenek ki. Az, hogy a lányok annyit beszélnek, inkább annak a jele, hogy tulajdonképpen elbizonytalanodtak és nem bízhatnak a kapcsolataik tartósságában, szilárdságában.

- A chat-alés veszélye, hogy közben a valóságos, közvetlen emberi, szociális kapcsolatok elsorvadnak. Csak akkor tudunk egy másik emberrel való igazi kapcsolatot ápolni, ha személyesen is együtt vagyunk a partnerünkkel. Minden más csak virtuális kapcsolat.

- A virtuális terekben az emberek nincsenek teljes mivoltukban jelen. Nincs illatuk, szaguk, a mozgásuk és egyéb megnyilvánulásaik nem életszerűek. A chatelés során csupán írásban kommunikálunk.

 

 

Veszélyjelzések:

- Ha egy fiatal inkább a számítógép előtt ül, ahelyett, hogy odakinn futkározna, rohangálna és a többiekkel játszana, tehát ha nem elégíti ki természetes szükségleteit, akkor az aggasztó a dolog, arra oda kell figyelni.

- Akik computer világokba merülnek el, azt tanulják meg, hogy ott minden úgy működik, hogy megnyomják a megfelelő gombot. Nem tolerálnak többé semmilyen hibát, nem fogadják meg mások véleményét, nem viselik el, hogy az életben nem minden úgy történik, ahogyan ők azt szeretnék. Ők azok, akik a valódi világban már képtelen eligazodni és sajnos azt sem tanulták meg, hogy szükség esetén kitől és hogyan kérhetnek segítséget.

- Egy gyerek nem születik computer-függőnek, így a notórius számítógépező fiatal inkább menekül a valós környezetéből, mintsem hasznosan élne benne.

- Soha nem az erős, jó kapcsolatteremtő képességgel rendelkező, életvidám, nyitott, kíváncsi és kreatív gyerekek azok, akik az elektromos médiák bűvöletébe esnek. Náluk én nem látok veszélyt. Ők a számítógépeket annak fogják tekinteni, amiknek lenniük is kellene: az agy hatékony használatát szolgáló nagyszerű segédeszközöknek. Ők az internetet olyan gigantikus tudástárként fedezik fel maguknak, amely lehetővé teszi számukra, hogy a reális élet kérdéseiben eligazodjanak.

 Hüvelykujj:

- Már rendelkezésünkre állnak olyan tanulmányok, melyek bizonyítják: sehol másutt nem tanul az ember olyan jól kézügyességet, pontosabban szólva ujjtechnikát, mint egy billentyűzet kezelésekor vagy egy sms írásakor. Ez nyomokat hagy az agyban. Így az utóbbi tíz évben sokkal nagyobb lett a fiatalok agyának azon régiója, amely a hüvelykujjat irányítja. Ott alakultak ki egyre finomabb, sűrűbb hálózatok, melyek lehetővé teszik számukra a bámulatosan gyors hüvelykujjmozgásokat. Most már csak az a kérdés, hogy a jövő társadalmában fontos-e az, hogy az ember a hüvelykujját a lehető leggyorsabban mozgatni tudja?


Forrás: http://joportal.hu

 

 

smile

 

Az internet árnyoldalai

(2014. június)

 Az Internet fogyatékosságai közé tartozik, hogy a különféle anyagok feltöltése nem szabályozott, a fellelhető információk ellenőrzése nem megoldott, ezért mindent gyanúsnak kell tekinteni!

 Nem beszélve arról, hogy az internet terjedésével együtt az internetes bűnözés is növekszik és ugyanilyen súlyos probléma az internetfüggőség is.

  Internetfüggőség

 Az internetfüggő az internetezést alig tudja abbahagyni, s ha nincs gépközelben ingerültté, türelmetlenné válik. Barátait elveszti, az interneten létrejött kapcsolatait többre becsüli a valóságosaknál. Tanulmányi eredményei romlanak. Magyarországon a felhasználók 6-6,5%-a ilyen problémával küszködik, betegségtudatuk azonban nincsen. Az Internet-függőség sok hasonlóságot mutat a kóros játékszenvedéllyel, a vásárlási kényszerrel, a nikotin- és alkoholfüggőséggel.

 Az internetfüggőség megelőzhető, ha gyakran vagyunk együtt társainkkal, sokat kirándulunk, sportolunk, focizunk, gyakran beszélgetünk a többiekkel, odafigyelünk mások problémáira, vagyis normális társas emberi életet élünk.

 A fiatalok körében az internet szórakozási lehetőségként is megjelent, ki sem kell mozdulniuk a lakásból azért, hogy egy elképzelt világba beléphessenek. Az internetes játék olyan, mint a kábítószer, a játékosok 60%-a függő lesz, ami a napi életvitelben is komoly problémákat okoz. Szakértők szerint a PC-játék őrület 10 éven belül nagyobb gond lesz, mint a kábítószer.


 Chat

 A szobánkban ülve, a számítógépen írogatva a világon bárkivel, bárhonnan beszélgethetünk ismeretlenekkel, mintha közös társaságba csöppentünk volna. Ezt az online kommunikációs formát chatelésnek nevezik. Az Internetet elsősorban azok a kamaszok használják fel ismerkedésre, akik nem tudnak személyesen új kapcsolatokat teremteni, mert túl szégyenlősek és az Internet nyújtotta személytelenség sokat segít nekik abban, hogy barátokra leljenek.


 Reklámok

 Az Interneten a nyomtatott médiumoknál jobban érvényre jut a hirdetés, ezért egyre nagyobb hirdetési felületek jelennek meg. A reklámok többnyire mozgalmasak, animációs jellegűek.

 A divat és a reklámok (káros) hatásainak a fiatalok a célcsoportjai és az elszenvedői. Az USA-ban egy fiatal (10-18 éves) heti 20 órát tölt a számítógép előtt, ez alatt átlagosan ezer hirdetést lát. Ez az adat Magyarországon is hasonló módon alakul, de tudnunk kell, hogy a reklámok olyan igények felkeltésére szolgálnak, amelyek reklám nélkül valószínűleg ki sem alakulnának bennünk.

 Vannak olyan fiatalok, akiknek sem a család, sem az iskola nem ad olyan hátteret, hogy helyesen tudják értelmezni a médiából származó információkat. Sajátos szemléletmódjuk, életfelfogásuk okán, ebből a rétegből kerülhetnek ki a potenciális bűnelkövetők. A fiatalok, mielőtt még tudatában lennének a reklám befolyásoló hatásának és különbséget tudnának tenni a hirdetések varázslatos, csillogó (és a számukra sosem teljesülő) világa és a valóság között, már annyira a média hatása alatt állnak, hogy mindent elhisznek, amit sugallnak nekik.

  Spam

 Kéretlen reklámlevélnek (spam) neveztük a fogadó által nem kért, e-mailben tömegesen küldött hirdetéseket, felhívásokat. Ezek a levelek nemcsak a személyes technikai eszközöket, hanem a felhasználók idejét is fölöslegesen terhelik.


  Lánclevél

 A lánclevél esetében a címzettet kérik meg arra, hogy néhány ismerősének továbbítsa az adott üzenetet.

 Az esetek többségében a lánclevél átverésen alapul: a levél tartalma hihetőnek tűnik ugyan, de nincs valóságos alapja. A legtöbb lánclevél az emberi jó szándék kihasználásán alapul. Például, „ahány példányban továbbküldöd, annyi centet ad egy cég egy beteg gyermek műtétére.”


  Hoax

 A hoax (ejtsd: hóksz) célja a másik ember megtréfálása. Ilyen a lánclevelek egy része, de gyakran találkozunk az interneten álhírekkel, megtévesztő képekkel is. Az utóbbi idők gyakori álhíre, hogy cégek reklámból laptopokat osztogatnak, vagy üzletemberek így osztják szét vagyonukat, stb.


  Adathalászat

 Az adathalászat (phishing, ejtsd: fising) célja személyes adatok (pl. belépési nevek, azonosítók, jelszavak) megszerzése. Például elkészítik egy banki oldal pontos másolatát, majd az adott bank nevében spamet küldenek. Amikor az ügyfél megpróbál belépni, megszerzik az adatait. Az adatlopás kivédhető, ha sohasem kattintunk az üzenetben érkezett linkre, hanem azt kézzel írjuk be a böngészőbe.


  Scams

  Az internetes csalás (scams, ejtsd: szkemsz) célja közvetlen pénzszerzés az emberi érzések (pl. segíteni akarás, kapzsiság) felhasználásával.

 Például egy természeti katasztrófa után csalók pénzt gyűjtenek az áldozatoknak. Ilyenkor tudnunk kell, hogy a jótékonysági szervezetek sohasem küldenek spamet, csak kifejezett kérésünk vagy hozzájárulásunk esetén keresnek meg e-mailben.

 Egy másik megoldás szerint értesítenek, hogy nagyobb összeghez jutottunk (pl. lottón nyertünk vagy örököltünk), de a pénz felvételéhez egy kisebb összeget (adó vagy költség címen) nekünk kell előre átutalnunk.


  Blog

 Töretlenül hódít világszerte – így Magyarországon is – a blogolás, az internetes naplóírás. A bloggerek kiteregetik személyes ügyeiket a világ nyilvánossága előtt, amit idegenek, bűnözők is előszeretettel böngészgetnek. Így az óvatlan naplóírók könnyen bűncselekmények áldozataivá válhatnak.


Forrás: www.lelekotthon.hu

 

 smile

 

 Zaklatás az interneten

(2014. május)

Régebben elég egyszerű formában történt a zaklatás, a piszkálódás. Egy vagy több gyerek kiszemelt valakit és rendszerint agresszív fellépéssel, fenyegetéssel próbálták megfélemlíteni, vagy azért mert el akartak tőle venni valamit, vagy egyszerűen csak unaloműzésből kötekedtek vele. Ehhez nyers erő és agresszív fellépés kellett.

Aztán jött az internet korszaka, és azok, akik eddig képtelenek voltak kiélni beteges hajlamaikat, mert gyávák voltak a szemtől-szembe történő ellentéthez, azok most egy új és hatásos lehetőséghez jutottak. Úgy tudnak kegyetlenkedni másokkal, hogy már nem szükséges a fizikai érintkezés. Név illetve arc nélkül, valamint kockázat és következmények nélkül indíthatnak támadást társaik ellen. A "zaklatás" azonban így is bűncselekmény!


Cyberbullying: „Olyan cselekmény, amely az internet, mobiltelefonok, illetve más infokommunikációs eszközök felhasználásával rövid szöveges üzeneteken, illetve internetes posztokon keresztül vagy képek segítségével más ember megsértésére, illetve zaklatására irányul.” (The National Crime Prevention Council, USA)

Statisztikák szerint minden harmadik fiatalt zaklatták már az interneten, de közülük csak minden tizedik (tehát összesen harmincból csak egy!) számol be szüleinek, tanárainak mondván; "hogy ezt a felnőttek úgysem értik meg”.


Az online zaklatások következtében elkövetett öngyilkosságok miatt, a cyberbullying egyre közismertebb témává kezd válni.

A leghíresebb eset a 15 éves kanadai Amanda Toddé:

A lányt iskolatársai terrorizálták, mi­után kikerült az internetre a lányról egy félmeztelen kép. Története tanulságos, hiszen a meztelen fotó akkor készült, ami­kor Skype-on egy ismeretlen fiúval chatelt. A srác arra kérte Amandát, hogy mutassa meg neki melleit. Amanda bele sem gondolva abba, hogy egy gombnyomással megörökíthető a pilla­nat, eleget tett a kérésnek.

Az ismeretlen fiú azonban egy év múlva újra felbukkant, kinyomozta a lány címét, az iskoláját, és terjeszteni kezdte a meztelen fotót. Az iskolatársak folyama­tos megaláztatásai miatt Amanda öngyilkos próbált lenni, a megivott hipó azonban „csak” súlyosan roncsolta a nyelőcsövét. A társai azonban ebből is viccet csináltak, Facebookon hipósflakonok képét osztották meg, és taggelték be rajta a lányt.

Amandának ekkor lett elég. Hogy ezt honnan tudjuk? Tőle. Egy hónappal a második, im­már sikeres öngyilkossági kísérlete előtt ugyanis feltöltött a youtube-ra egy videót, amelyen papírcetliken meséli el történetét. A videó végén segítséget kért, mint írta, nincs senkije és szüksége lenne valakire.

A valaki azonban nem érkezett meg, Amanda Todd 2012. október 10-én elhunyt. A videót azóta több mint tizenöt millióan látták világszerte ...


 

Magyarországon 2014 szeptemberétől érhető el az InternetHotline nevezetű honlap, amelynek segítségével könnyen bejelenthető többek között az internetes zaklatást is! A honlapon különböző kategóriákban lehet bejelentést tenni: a hozzájárulás nélkül hozzáférhető tartalomtól kezdve, a kiskorúakra veszélyes tartalomig bezárólag szinte mindenről.

 

Zaklatásnak minősül, ha téged rendszeresen, erőszakosan háborgatnak, megfélemlítenek, vagy beavatkoznak a magánéletedbe! Ez történhet akár e-mailen, valamelyik közösségi oldalon, csevegő szolgáltatáson stb.

 

Kik válhatnak leginkább a zaklatás célpontjává?

 • Zárkózott fiatalok. Vannak fiatalok, akik nehezen illeszkednek be, és mivel elszigetelik magukat a többiektől, könnyű célponttá válnak.
 • Azok, akik kilógnak a sorból. Sok minden lehet, ami miatt valaki zaklatás célpontjává válik: a külseje, a nemzetisége, a vallása, vagy az, ha valamilyen fogyatékkal él. A zaklató bármibe beleköthet.
 • Önbizalom hiányos fiatalok. A zaklatók megérzik, ha valaki nem tartja sokra magát. Gyakran az ilyenek a legkönnyebb célpontok, mivel nemigen vágnak vissza.

Mit tehetsz, ha zaklatnak?

 • Ne foglalkozz vele. A zaklatók látni akarják, hogy sikerült-e sárba tiporniuk az önbecsülésedet. Ha nem reagálsz, már nem is vagy érdekes nekik.
 • Ne vágj vissza. A bosszú nem oldja meg a gondot, inkább csak súlyosbítja.
 • Kerüld el a bajt. Amennyire csak lehet, kerüld el a lehetséges zaklatóidat és azokat a helyzeteket, amelyekből baj lehet.
 • Válaszolj olyasmit, amire nem számítanak. A kedvesség, a vidámság általában lefegyverezi a zaklatókat.
 • Vedd elő a humorodat. Ha például azzal bosszant valaki, hogy túlsúlyos vagy, vond meg a vállad, és mondd ezt: „Hát igen, nem ártana ledobnom pár kilót!”
 • Menj el. Ha csendben maradsz, az az érettség jele és azt mutatja, hogy erősebb vagy, mint a zaklatód. Az látszik belőle, hogy tudsz magadon uralkodni, nem úgy, mint ő.
 • Erősítsd az önbizalmadat. A zaklató észreveszi, ha ideges vagy, és ki is használja, hogy a maradék önbecsülésedet is elvegye. Önbizalmadat kezd el, apró személyes sikerek elérésével erősíteni.
 • Mondd el valakinek. Egy felmérés szerint az online zaklatás áldozatainak több mint a fele nem mondja el senkinek ami történt. Talán mert szégyelli (főleg a fiúk), vagy fél a megtorlástól. De ne feledd, hogy a zaklatóknak éppen az a legjobb, ha titokban marad amit csinálnak. Az első lépés, hogy véget érjen a rémálom az, ha beszélsz róla valakinek.
 • Tégy bejelentést. Az online zaklatás, online módon is bejelenthető (Pl.:Internet Hotline nevezetű honlapon), de a szüleidnek, a tanáraidnak is jelezheted, illetve a rendőrségen is tehetsz bejelentést. Ahhoz fordulj, akihez a legnagyobb a bizalmad!

Forrás: http://www.azinternetnemfelejt.hu

 

smile

 

 Az internet veszélyei a Z-generációra

(2014. április)

 

 Az Z generáció egy „új típusú” nemzedék, melynek kialakulásában az internetes technológia fejlődése rendkívül fontos szerepet játszott.

Ha az 1900-as évek utáni időszakot felosztjuk, akkor ez a generáció a ötödik a sorban:

 •  Veteránok, az 1920 és 1930 között születettek,
 •  Baby boom korszak az 1946 és 1964 között született embereké,
 •  X generáció az 1965 és 1980 között születettek,
 •  Y generáció az 1980 és 1995 között született embereké,
 •  Z nemzedék pedig 1996-tól napjainkig tart.

 

Ha a 90-es években születtél, akkor Te már a Z-generáció tagja vagy!


Z nemzedék, a mai tinédzserek, akik már beleszülettek a digitális technikába, róluk szokták mondani, hogy “egérrel a kezükben” jöttek a világra.  Egy kutatás szerint, ők már el sem tudják képzelni az életüket a számítógép nélkül, már iskoláskorukban saját mobiltelefonjuk van és  remekül eligazodtak az interneten is. Számukra az internet közelsége – főként az okostelefonokkal a zsebükben – minden kérdésre szinte azonnali választ eredményez.

A személyiségfejlődésüket 20-30%-ban az határozza meg, hogy mások mit mondanak róluk a neten, milyen képeken jelölik be őket, vagy, hogy milyen kommentek olvashatóak velük kapcsolatban.

 Többségük úgy véli, „ami nincs az interneten, az nem is létezik”!


A mai fiatalok a világhálón töltik szabadidejük nagy részét, és kapcsolataikat is az internetes közösségi oldalakon építik ki, azonban a virtuális térben nem tanulják meg a konfliktusokat megfelelően kezelni. Egy kutatás szerint a magyar fiatalok egynegyede érzi úgy, hogy nem tud beilleszkedni a saját környezetébe, és sokkal könnyebben talál barátokra a virtuális térben. A vágyaik és a valóság közötti szakadékot sokszor nem érzik, és nagyon erősen jellemző rájuk a létbizonytalanság. Szoronganak, csalódottak, otthon ülnek és várják, hogy a  világ felfigyeljen rájuk.

 

A korábbi generációk életében a magánélet védelme teljesen természetes volt. Ők egy bizonyos szűk körrel osztották meg félelmeiket, csalódásaikat és fájdalmaikat. A közösségi oldalak azonban új lehetőséget biztosítanak arra, hogy minél több embernek és minél gyorsabban öntsük ki a lelkünket. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mindennek van jó és rossz oldala is. Egyrészt nagyon könnyen és nagyon gyorsan megkönnyebbülhetünk attól, hogy elsírjuk a bánatunkat a Facebookon, az Iwiwen, egy blogon, a Twitteren stb. De tudni kell, hogy ehhez az információhoz illetéktelen emberek is hozzáférnek, nem csak a legjobb barátok olvassák azokat. Azt is sokan elfelejtik, hogy ami egyszer a netre kerül, annak nyoma marad még akkor is, ha kitöröljük a posztot vagy a képet.

 Ma már az internetezésre alkalmas mobiltelefonnal a tinik 43 százaléka rendelkezik, amely eszközök a közösségi oldalakon való folyamatos megjelenési kényszert szolgálják ki. Ott viszont a fiatalok egymás között alkotnak képet a világról anélkül, hogy abban a felnőttek, a tapasztaltabb generációk véleményét is meghallgatnák. Ennek hiányában az online portálok használata téves valóságkép, egyoldalú szemléletmód kialakulásához vezet.


Az interneten elérhető tartalmak egy része veszélyes és ijesztő. A Z-generációs fiatal bármikor találkozhat olyan portálokkal, oldalakkal, melyet saját készítője szerkeszt, és nyilván saját ízlésének megfelelően frissít. Sokszor ezeken a portálokon találkoznak a fiatalok életkoruknak nem megfelelő tartalmakkal, amelyeket felnőttek segítsége nélkül képtelenek feldolgozni. Ez szorongáshoz, félelemhez, bizonytalansághoz, a kisebbrendűségi érzés kialakulásához, stb. vezet.

 

Az idősebbek, az X, Y generációk tagjai már ügyelnek a magánszféra védelmére. Többségük már rendelkezik valamilyen negatív tapasztalattal, amely velük, vagy a környezetükben élőkkel történt: jellemzően ide sorolják a fényképek megtévesztő felhasználását, azaz, amikor közösségi oldalakra feltöltött fotójukat mások használják fel, politikai vagy felnőtt tartalmú oldalakon. Ezeket a „személyiséglopásokat” kevesebb adat és kép feltöltésével próbálják megelőzni.

 

A Facebookon a fiatalok gyakran idétlen helyzetekben fotózkodnak. Az információs korban erős a trend a Z-generációs fiatalok közt, hogy a közösségi oldalakon regisztrált tagok legyenek, és minél többször frissítsék az oldalukat. Sok esetben fotókkal kommunikálnak, azokon keresztül közvetítenek érzéseket, gondolatokat. Ez nincs feltétlenül jó hatással a szóbeli kommunikációs képességükre, gyengébbek az emberekkel való kapcsolati képességeik, élő helyzetekben bizonytalanul viselkednek, csak a monitor előtt ülve érzik magukat biztonságba.

Önmaguk fotózásának (selfi-nek) a célja, a saját személyiségük megismerése, ami a természetes, ösztönös, kíváncsiság része. A telefonok segítségével elkészített a képet megnézve eldönthetik, hogy mennyire trendik, mennyire jól néznek ki. A közzé tett fotóktól az online társak véleményét, kommentjeit, megerősítéseit várják.

 A vizsgálat szerint az, hogy ki milyen típusú képeket csinál magáról, attól függ, hogy milyen a közösségében a csoportnorma, milyenek a „barátok” elvárásai. Ha jó helyzetbe akarnak kerülni a csoporton belül, akkor a többségi igény szerint kell megjelenniük a közösségi oldalakon.  Ennek létezik egy erotizált fajtája, amikor 13 éves lányok huszonévesnek akarnak látszani, és létezik egy infantilis része, melyben grimaszok, túlzó gesztusok látszanak. Ez utóbbiban jól látható a biológiai életkoruk. Ilyenkor a fotó célja nem önmaguk elrondítása, hanem valamilyen ingerküszöb áttörése, valamilyen érzelmi reakció kiváltása a többiekből. A Z generációra is érvényes az „internetes mém” vágya: valaki akar lenni, aki valami érdekeset csinál.


 forrás: hvg.hu/.heol.hu/ intergeneracio.hu

 

smile

 

 
Az online élet veszélyei

(2014. március)

Nem régiben látott napvilágot egy video, amelyen egy 17 német fiú szó szerint őrjöngött a szobájában, mert édesanyja elvette az online játékához való hozzáférését. Egy másik fiú pusztán azért ütlegelte a gépet, mert a virtuális világban legyőzték. A megdöbbentő kisfilmek arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek a fiatalok szó szerint már csak a virtuális világnak és abban élnek.

Sajnos hazánkban is egyre többen válnak függővé a közösségi portáloktól és online játékoktól. Hódítanak az online „közösségi" játékok, a függők a magánéletük szinte minden percét a képernyő előtt töltik, mert nem akarnak semmiről lemaradni, és gyakran a „barátok" is csak online játékokon keresztül „találkoznak". Lehet odakint verőfényes napsütés, ők az elsötétített szobában ücsörögnek és enni, aludni is alig állnak fel.

 

A közösségi oldalak káros következményei

Elharapózott néhány hétköznapi életből vett fotós-videós portál „imádata" is, amelyeken kínos, megalázó helyzetben pózoló személyekről fotókat, videókat osztanak meg egymással a látogatók. Leginkább szédült bulikról és bizarr kinézetű fiatalokról. Ez nem csupán közönséges, ízléstelen, de személyi jogi problémákat is felvet, hiszen a képek gyakran fiatal vagy kiskorú személyeket ábrázolnak. Ezáltal már a kép közlése is bűncselekmény! Ha az illető önmaga tölti is fel a képet az internetre, tudnia kell, hogy azokat gátlástalan emberek, bármikor, bármire felhasználhatják.  

A tini filmsztárok már valós életre vágynak

Ezzel párhuzamosan egy ellenkező tendencia is elindult. Egyre több sztár és magánember dönt úgy, hogy közösségi portálokról és hírcsatornákról leiratkozik, vagy eleve el sem fogadja a meghívást, mert a virtuális élet, az internetfüggőség elveszi az időt és az energiát a valódi élettől. Többek között Miley Cyrus, a The Last Song című film 19 éves főszereplője örül, hogy a virtuális élet helyett valóságos életet él, és úgy véli, hogy nagyon jó döntés volt megszüntetni a Twitter-fiókját. A sztár egy nyilatkozatában elmondta, nagyon megunta, hogy mindenki értesül arról, mit csinál éppen.

A színésznő kortársainak azt javasolja, hogy élvezzék a pillanatot az életükben és ne azzal foglalkozzanak, hogy azt mások számára is elérhetővé tegyék. A közösségi oldalak bűvöletében élő tiniknek azt tanácsolja, hogy ne legyenek internetfüggők, mert a net veszélyes, a legkevésbé sem szórakoztató, és csak elvesztegetik az életüket.


 Természetesen, amíg rendeltetésszerűen használjuk a médiát, vagy az a munkánk kötelező része és teljesen tudatos, kontrollált, addig nem kell aggódnunk. Ha nem lépünk túl egy egészséges napi szintet, és élőben is látjuk a barátainkat, tudunk élőszóban beszélni társainkkal, nem teszünk ki magunkról kínos, megalázó képeket az internetre, addig jó eséllyel rendben van az életünk! Önmagában az internet nem jó, vagy nem rossz. Ha tanulásra, munkára, tájékozódásra használjuk, akkor sikerünk része is lehet.


 

Függsz a közösségi oldalaktól?

Ezt szerencsére könnyen eldöntheted, ha a következő kérdéseket megválaszolod. Jellemzőek rád a következő tünetek?

  1. Ha otthon hagyod az okostelefonodat, akkor elveszettnek és magányosnak érzed magadat, amiért nem tudod ellenőrizni a Facebook oldaladat.

 2. Naponta 10-szer ellenőrzöd a Facebook fiókodat.

 3. Ha nincs válasz, vagy reakció az utolsó blogbejegyzésedhez 12 órán belül, akkor mérhetetlenül szomorú leszel.

  4. Ha elutazol valahova a telefonod nélkül, akkor hiányérzeted van és türelmetlenséget érzel.

 5. Több közösségi médiás alkalmazásod van az iPhone-odon, mint más típusú alkalmazások.

 6. Képes lennél 24 órát sorban állni a legújabb kütyü bemutatóján.

 7. Több online barátod van, mint valódi.

 8. Facebook-olsz a mobilodon, miközben sétálsz.

 9. Hamarabb bejelentkezel reggel a Facebookodra, mint hogy fogat mosnál.

 10. Ellenőrzöd a Facebookod, miután már „lefeküdtél”.

 

(Ha minden kérdésre „igen” a válasz - az gáz, de már az 5-6 „igen” is elgondolkodtató!)


 forrás: www.natursziget.com

  

 

smile

 

 

Kis mobil etikett

  (2014. február)

   

Az elektronikus kommunikációval összefüggésben most nem annyira a veszélyek, mint inkább az illik - nem illik kérdései kerülnek előtérbe.

 A mobiltelefonos beszélgetésekre lényegében ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a vezetékes készülékeknél. A különbség abban rejlik, hogy a mobil mindig veled van, ezért a használata nagyobb figyelmet vár el tőled:

 • Színházban, moziban, hangversenyen, templomban, temetésen, bankban, egyházi szertartáson, egészségügyi intézményekben  stb. kapcsold ki a telefonodat.
 • Lehetőleg ne telefonálj buszon, metrón, villamoson, hiszen senki nem kíváncsi a beszélgetésedre. A telefonbeszélgetés ugyanis magántevékenység. Ha mégis utcán, buszon, vonaton - tehát mások társaságában - kell használnod a készüléket, akkor ügyelj rá, hogy senkit se zavarj vele.


 • Éttermekben sem illő dolog telefonálni. Ha hívnod kell valakit, vagy téged hívnak, kérj elnézést az asztaltársaság tagjaitól és a telefonbeszélgetés időtartamára lépj ki a helységből. Semmiképpen se tedd ki az asztalra a készülékedet, mert az nem illendő.
 • Vannak olyan esetek, amelyekben valódi kockázattal is járhat, ha a nem megengedett helyen használod a mobilodat. A készülékek által kibocsátott sugárzás ugyanis nemcsak a repülőgépek fedélzeti műszereit zavarhatja meg, de a pacemakereket és egyéb orvosi berendezéseket is, ezért kórházakban, egészségügyi intézményekben kapcsold ki.


 • Ne hivalkodj a mobiltelefonoddal, ne használd a készüléket kihívóan.
 • Társaságban csak akkor kezdeményezz és fogadj hívást, ha megbizonyosodtál róla, hogy az másokat nem zavar!
 • Ha te hívsz valakit, akkor mutatkozz be, és kérdezze meg, alkalmas-e az időpont a beszélgetésre.
 • Készülj fel arra, ha a beérkező hívásokat nem tudod fogadni. Udvariatlanságnak számít, ha a készülékedet csak akkor kapcsolod ki, amikor az meglepetésszerűen csörögni kezd.
 • Hangposta használatakor ne feledd el bemondani a nevedet és a hívószámodat. Fogalmazz tömören, pontosan.
 • Ha olyanok a körülmények, hogy nem szívesen folytatnál beszélgetést, akkor magyarázd el a helyzetet a hívó félnek és ígérd meg, hogy majd visszahívod őt.
 • Ne rágj rágógumit és ne egyél telefonálás közben.
 • Tüsszentés és köhögés esetén fordíts el a fejét a telefontól és kérj elnézést a beszélgető partneredtől.
 • Ha telefonbeszélgetés közben új hívásod érkezik, akkor az első hívás élvez elsőbbséget. Ha a második hívó fél nagyon fontos, akkor az első féltől kérj elnézést és ígérd meg, hogy visszahívod. Fontos, hogy ne csak ígérgess, hanem hívd is vissza! 


 • Autóvezetés közben TILOS a mobil használat! Ez azt jelenti, hogy a készüléket sem hívásra, sem hívásfogadásra, sem SMS-írásra, sem pedig WAP oldalak böngészésére nem használhatjuk, ha vezetünk.
 • Sok iskolában – így nálunk is - csak óraközi szünetekben engedik a telefonok használatát. Az iskolai házirend szabályait érdemes betartanod, mert senkinek sem jó az, ha megbüntetnek, vagy átmenetileg elveszik a telefonodat. Az írásbeli vizsgákon a felügyelő tanár asztalára kell kitenni a mobiltelefonokat (kikapcsolt állapotban), a gyakorlati és a szóbeli vizsgák helyszínére a mobiltelefon be sem vihető!


 • A közösségi portálokon folytatott kommunikáció napjainkra a mobil kommunikáció részévé vált. A legfontosabb szabály, hogy a személyes üzeneteket ne a nyilvánosság számára tedd közzé, hanem kizárólag magán üzenet formájában. Vigyázz a másokat sértő tartalmak (akár szöveg, akár kép), vagy videó megosztásával. Mindenképpen fontos tudnod, hogy amit megosztasz, az nem kizárólag barátaid számára lesz elérhető, hanem a számodra ismeretlen emberek is olvashatják, nézhetik azokat.
 • Mások e-mailjeinek üzeneteinek elolvasása, képeinek, videóinak engedély nélküli megtekintése jogsértő cselekedet!

 Forrás: telefonguru.hu

 

  smile

 

 

Ne légy naiv!

2014. január

 

 Nagyon sok fiatalnak van ma már internetje és sok időt is tölt a számítógép előtt. A fiatalok, főleg a tizenévesek nagy része meggondolatlanul regisztrál mindenhova, és szinte minden adatot – elérhetőség, tartózkodási hely, hobbi – megad magáról. Gondolkodás nélkül vesznek fel, vagy igazolnak vissza olyan ismeretlen ismerősöket, akiknek nem biztos, hogy tiszták a szándékaik. Sok tizenéves tölt fel magáról félmeztelen, pózoló képeket, ami szintén veszélyeket rejt magában.


 

 A közösségi oldalakat sokan ismerkedésre is használják. Ennek veszélye, hogy sose lehet tudni, ki rejtőzik egy megnyerő profil mögött, így könnyen válhat valaki átverés áldozatává. Ez történt egy huszonéves szekszárdi lánnyal is. Az ő iwiwen található adatait és képeit feltöltötte valaki egy szexuális tartalmú weboldalra, és csak a véletlennek köszönhető, hogy ez gyorsan kiderült. Azóta a rendőrség nyomoz az ügyben.

  A közösségi oldalakon is visszaélhetnek adataiddal és képeiddel! Most megtudhatod, hogy mire kell figyelned!

 •  Más oldalon látod viszont a fotódat

 Nem egyszer fordult elő olyasmi is, hogy egyesek az ilyen közösségi portálokra feltöltött képüket viszontlátták, más pornográf oldalakon, névvel, telefonszámmal ellátva. Tehát ne mutogassátok magatokat meggonolatlanul! Mindig csak olyan képeket tegyetek fel az oldalakra, amelyekért tudjátok vállalni a felelősséget. Szóval bugyis, melltartós képek kilőve!

 

 •  Hamis adatokkal etetnek meg 

  Sok ember kihasználja azt, hogy a tinik jóhiszeműek és nem feltételezik senkiről sem a rossz szándékot. Nagyon alaposan válogassátok meg azt, hogy kinek mit hisztek el! Ennek az a veszélye, hogy a hamis adatokkal rávesznek arra, hogy személyesen is találkozz az „elkövetőkkel” és ekkor már sokkal nagyobb veszélynek vagy kitéve.

 •  Mindent kideríthetnek rólad

  Ma már olyan kémprogramok vannak a világhálón, hogy egy egyszerű adatból is megállapíthatják, hogy te éppen honnan netezel, milyen géppel, milyen helyeken vagy megtalálható, kik a barátaid stb. Figyelni kell arra, kinek mit mondasz el.

 •  Pedofília

  Sajnos a mai világban egyre több olyan beteg ember van, akik az ilyen oldalakon keresgélik áldozataikat, ráadásul úgy, hogy erről az áldozatnak elég sokáig fogalma sincs. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a társasági oldalak elsősorban nem arra valók, hogy srácokat szerezzetek magatoknak, mert azokat a fotókat nem csak fiatal, helyes, aranyos, kedves fiúk láthatják, hanem bárki megtekintheti őket.

 •  Rávesznek téged olyan dologra, amit egyébként nem tennél meg

 Képesek bizonyos emberek rávenni a fiatalokat arra, hogy szolgáltatásokért, vagy valamilyen felajánlott dologért cserébe személyesen is találkozzanak velük. Sok tini hajlamos arra, hogy bizalmat ad egy olyan távoli és idegen embernek is, akivel még soha életében nem találkozott. Nem szabad elhinni semmit addig, amíg nem vagytok biztosak abban, hogy az igaz lehet.

 •  Online zaklatás

  Az ilyesfajta zaklatás nem annyira veszélyes, mint a személyes zaklatás. Kaphattok fenyegető leveleket és mondhatnak nektek olyasmiket, amivel megfélemlítenek benneteket. Nagyon fontos, hogy semmilyen adatot ne osszatok meg senkivel sem, mert visszaélhetnek vele és a későbbiekben felhasználhatják ellenetek. A legrosszabb az egészben az, hogy nem tudjátok bebizonyítani később, hogy ki volt a bűnös.

 

Ami pedig a legfontosabb: ha bármi olyan dolgot észleltek, ami esetlegesen az online zaklatás kategóriájába sorolható, azonnal szóljatok olyan felnőttnek (szülő, testvér, barát, tanár, stb.), akiben megbíztok! Ne féljetek őket beavatni!

 Forrás: tiniszaj.hu

 

 smile

 

 

MEGELŐZHETED A BAJT

2013. december

A közösségi oldalak – mint például a Facebook és a MySpace – rendkívül népszerűek a tinik körében. Gondolnád, hogy a népszerűség kockázatokat is rejt magában?

A közösségi oldalakon hajlamosak vagyunk túl sok adatot megadni magunkról, bele sem gondolva, hogy profilunkat nem csak bejelölt ismerőseink nézegethetik meg.

 

 Hogyan férkőzhetnek az internetes zaklatók a közeledbe?

 Ez nem is olyan nehéz. Vegyük csak például a Facebookot, az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt. A Facebook-on regisztrált felhasználók szabadon megadhatják személyes adataikat, mint például nemüket, születési dátumukat, lakóhelyüket, iskolájuk nevét, politikai nézeteiket és vallási hovatartozásukat.  Profiloldalukon további személyes információkat is megadhatnak magukról, például hobbijukat, s elérhetőségeiket (e-mail cím, telefonszám) és azt, hogy kapcsolatban vannak-e, vagy egyedülállóak. S az üzenő falról még nem is beszéltünk.

Mindezek a dolgok nagyszerű lehetőséget adnak az internetes „vadászoknak”, hogy áldozatuk után kémkedjenek. A közösségi oldalak számos információt nyújtanak egy-egy regisztrált tagjukról.

 

  Hogyan védheted meg magad az online zaklatóktól?

 Jóllehet, egy ilyen oldalon senki és semmi nincs biztonságban, azonban néhány szabály betartásával kivédheted, hogy célponttá válj:

 • Tedd priváttá profilodat, hogy csak barátaid láthassák azt. Így azok, akik kémkedni akarnak utánad, csak a nevedet találják meg az oldalon. A zaklatók inkább olyan célpontot választanak, akiről könnyen tudnak információt szerezni.

 

 • Ne add meg teljes születési dátumodat, iskolád, vagy munkahelyed nevét, telefonszámodat, mert így még könnyebben kontaktusba tud veled kerülni a zaklató, vagy akár hazáig követhet, miután végeztél a suliban.

 

 • Soha ne fogadj el buliba szóló meghívást a közösségi oldalon! Udvariasan utasítsd el az online invitálásokat, s ha mégis el akarsz menni a buliba, mondd meg inkább személyesen, vagy telefonon keresztül annak, aki meghívott.

 

 • Ügyelj arra, hogy milyen címet adsz feltöltött képeidnek. Hogy mire gondolunk? Például egy bulifotón ne írd a kép alá, hogy melyik szórakozóhelyen készült, hanem adj neki egy általános címet, például „Nyári party, 2009”.

 

 • A képbeállításoknál szabályozni tudod, hogy ki láthassa fotóidat. Ajánlott, hogy úgy végezd el a beállításokat, hogy képeidet csak ismerőseid láthassák.

 

A közösségi oldalak használata nagyon szórakoztató. Nagyszerű lehetőség a barátaiddal való kapcsolattartásra. Pusztán azért, hogy biztonságban légy, nem kell teljesen elzárkóznod ezektől az oldalaktól. Nem árt azonban, ha tudatában vagy, hogy milyen veszélyesek leselkedhetnek rád. Egy kis odafigyeléssel megelőzheted a bajt. 

 

Forrás: kamaszpanasz.hu

 

 

 smile

 

 

Az INTERNET veszélyei

2013. november

 Manapság már szinte nem is lehet létezni internet nélkül. Ez nem is lenne baj, ha az internet biztonságos lenne, de sajnos nem az. Az internet veszélyei nagyon sokfélék és jóval komolyabbak lehetnek, mint ahogyan azt gondolnánk.

A tisztességes weboldalak mellett ugyanis találkozhatunk olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat, vagy az egészséges erkölcsi- és szellemi fejlődésre káros tartalmakat, így pornográf és erőszakos tartalmú információkat közölnek.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülők megtanítják a gyermekeiknek, hogy miként kezeljék azt, ha az utcán egy rosszindulatú emberrel találkoznak. Az interneten zajló hasonló szituációk elkerülésére azonban a fiatalok nincsenek felkészítve.

 További problémát jelent, hogy a szertelen internetezés a drogokhoz hasonló függőséget okozhat!

 

 Internetfüggőség

 Az Amerika Pszichiátriai Társaság 2012. évi Kézikönyvében az internetfüggőség, mint diagnosztizálható betegség jelenik meg! 

Nem gyógyíthatatlan betegségről van szó, de mégis érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mi nem szenvedünk-e még ettől a betegségtől! Ha megfertőz bennünket, nem érzünk fájdalmat, nem vagyunk rosszul, legalábbis fizikailag nem. Akkor hát mi ez a betegség?

Azok a tinédzserek, akik az internetet olyan sokat használják, hogy az a mindennapi tevékenységük elvégzését és az önálló döntéshozási képességüket is megzavarja, már internetfüggővé válthattak!

 A betegség tünetei:

            - az eltervezettnél jóval több idő eltöltése internetezéssel,

            - az internethasználat csökkentésére való képtelenség,

            - belefeledkezés a társasági oldalakon való tevékenységbe,

            - néhány napos internet nélküliség esetén nyugtalanság,

            unatkozás, ingerlékenység lép fel.

 

  JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLYÁNAK kiadványa nyomán

 

 

 

 

 

smile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

smile kiss smile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet